Nemate još račun? Izradite novi

Postavke

Javni sektor

Uštedite i novac i vrijeme s našim rabljenim softverom!

Kontaktirajte nas

Kako Vam možemo pomoći u uštedi resursa?

Uštedite na troškovima softvera

Rabljeni softver donosi značajne uštede koje možete iskoristiti za drugu potrebnu opremu ili projekte. S rabljenim softverom naši kupci obično štede između 50-80% troškova u usporedbi s kupnjom po uobičajenim tržišnim cijenama!

Pogledajte neke od naših realiziranih projekata

Uštedite na vremenu

Niste sigurni koje proizvode odabrati? Zabrinuti ste oko ispravnog postavljanja dokumentacije javnog natječaja za softver? Iskoristite naše besplatne konzultacije! Možemo Vam pomoći da ubrzate cijeli proces nabave softvera jer imamo dugogodišnje iskustvo s projektima za javni sektor.

Saznajte više o besplatnim konzultacijama

Zaradite na nepotrebnom softveru

Jeste li znali da možete zaraditi na softveru koji Vam više nije potreban? Ako imate trajne softverske proizvode koje više ne koristite, mi ih možemo kupiti od Vas (pod određenim uvjetima). Više informacija o ovoj mogućnosti saznajte klikom na poveznicu u nastavku.

Saznajte kako funkcionira kupnja softvera

Dakle, što je zapravo rabljeni softver?

Rabljeni softver je svaki softver koji je prethodno bio u nečijem vlasništvu i koji ga je potom odlučio dalje prodavati. Najčešći razlog što softverski proizvod postaje suvišan je, na primjer, jer njegov vlasnik želi nadogradnju na noviju verziju.

Forscope je softverski posrednik – otkupljujemo suvišne softverske proizvode (koji zadovoljavaju sve potrebne zahtjeve) od tvrtki i zatim ih prodajemo našim kupcima.

Nema razlike između novog i rabljenog softvera u smislu funkcionalnosti – to je i dalje isti softverski proizvod.

Je li rabljeni softver legalan?

Da, jeste. Situacija se u pogledu pravne podloge rabljenog softvera postupno razvijala tijekom dužeg vremena. To je na kraju rezultiralo vrlo jasnom odlukom Suda Europske unije (CJEU) 2012. kojom je potvrđeno da je prodaja softvera u prethodnom vlasništvu  legalna. Saznajte više o pravnoj povijesti rabljenog softvera u našem članku.

Rabljeni softver i javne nabave

Kada postoji javna nabava, mnoge institucije postavljaju uvjete na vrlo diskriminirajući način (npr. dopuštaju samo “nove” softverske proizvode, zahtijevaju VLSC portal itd.). To je u suprotnosti s temeljnim načelima otvorenog natjecanja i jednakog tretmana te cijelu javnu nabavu čini vrlo ranjivom jer se na nepoštene zahtjeve lako može uložiti žalba na sudu. Imamo jednostavno rješenje – naše besplatne konzultacije!

Besplatne konzultacije

Kako Vam možemo pomoći?

Izborom proizvoda

Niste sigurni koje proizvode odabrati za potrebe Vaše ustanove ili u smislu odgovarajućeg licenciranja? Ovdje smo da pomognemo! Zahvaljujući našem opsežnom znanju o licenciranju i certificiranim stručnjacima, u mogućnosti smo preporučiti proizvode koji će Vam najviše odgovarati.

Priprema dokumentacije za javne nabave

Trebate li pripremiti dokumentaciju o javnom natječaju? Možemo Vas savjetovati što treba, a što ne treba biti uključeno u zahtjeve i uvjete, kako bi to bilo u potpunosti u skladu sa zakonom. Ovo se također odnosi na nabave koje sadrže i softver i hardver.

Ovo savjetovanje pružamo besplatno, tako da Vam neće stvoriti nikakve dodatne troškove te će Vam uštedjet vrijeme i ljudske resurse. Osim toga, stečeno znanje možete nadograđivati pri izradi budućih natječaja!

Kontaktirajte nas

Neki od naših realiziranih projekata

Grad Karlovac

Jedan od naših nedavnih klijenata u Hrvatskoj bio je i Grad Karlovac. To je vrlo važno prometno i gospodarsko raskrižje koje se nalazi u neposrednoj blizini granica sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom. Dostavili smo Microsoft SharePoint Server 2019 proizvode u njihov glavni ured i sretni smo što smo mogli doprinijeti još jednoj uštedi troškova u javnoj instituciji!

Ušteda: 21%

Thalassotherapia Crikvenica

S ovim medicinskim centrom surađujemo više od 2 godine. Tijekom naše suradnje isporučili smo uglavnom MS Windows i MS Office proizvode. Thalassotherapia Crikvenica ima stoljetnu tradiciju njege zdravlja. Talasoterapija koristi blagotvorno djelovanje mora i morskih proizvoda (morska voda, sol, alge, blato, pijesak i klima). Centar u Crikvenici moderna je medicinska ustanova koja povezuje principe ove jedinstvene terapije s dostignućima suvremene medicine. Izuzetne rezultate ima u liječenju bolesti lokomotornog sustava i dišnih organa.

Ušteda: 72%

Hajduk Split

Vjerojatno nema puno ljubitelja nogometa koji ne poznaju ovaj hrvatski klub. Zlatno doba kluba bilo je 70-ih godina, ali i dalje ostaju u vrhu “Prve lige”. S Hajdukom surađujemo od 2019. godine. Tijekom godina pružili smo im različite verzije operacijskog sustava Windows i sretni smo da se naša suradnja nastavlja i dalje.

Ušteda: 68%

Naši kupci

 • Grad Daruvar
 • Grad Karlovac
 • Grad Osijek
 • Hajduk Split
 • Grad Beli Manastir
 • Thalassotherapia Crikvenica
 • Psihijatrijska bolnica Ugljan
 • JB Energija
 • OB Gospić
 • Javna vatrogasna postrojba Plitvička Jezera
Pokažite više kupaca

Suradnja i certifikacija

WEBINAR

Kako dobiti do 70% jeftiniji softver u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi?

Prezentirao
Aleksandar Piljek

Aleksandar Piljek

Sales Manager

Trebate softver za svoju instituciju ili konzultirati se o javnoj nabavi?

Obavijestite nas!

Obrazac za kontakt

Najčešća pitanja

Možete li nam pomoći oko pisanja javne nabave prema zakonu?

Da, možemo. Posjedujemo dugogodišnje iskustvo u realizaciji projekata za javne ustanove i pravnim analizama odvjetničke agencije, koje potvrđuju zakonitost prisutnosti rabljenog softvera u javnoj nabavi. Uz našu pomoć možete biti sigurni da će Vaša javna nabava zadovoljiti sve potrebne uvjete kao i načelo poštene konkurencije.

Na primjer, možemo Vam dati:

 • preporuke za softverske proizvode koji bi bili najprikladniji za potrebe Vaše ustanove
 • jasne i točne tehničke specifikacije za potrebne softverske proizvode
 • informacije o obveznim podacima za osnovnu dokumentaciju za rabljene programske proizvode
 • savjet o tome što treba, a što ne treba uključiti pri sastavljanju specifikacija natječajne dokumentacije
Jesu li OEM/Retail softverski proizvodi prikladni za javne ustanove?

Ne nudimo OEM/Retail vrste proizvoda, samo one iz kanala Volume distribucije. Općenito, OEM/Retail softver ima mnogo nedostataka u usporedbi s Volume proizvodima i može uzrokovati nepotrebne komplikacije za Vas i Vaše zaposlenike, stoga Vam ne savjetujemo da ga kupujete.

OEM/Retail proizvodi mogu se aktivirati samo jedan po jedan, što može postati dugotrajno i zamorno kada kupite desetke proizvoda. Štoviše, njihova prenosivost je prilično komplicirana, a ponekad uopće nije moguća. Osim toga, njihovo upravljanje je vrlo zahtjevno jer ne postoji mogućnost centraliziranih promjena za sve proizvode odjednom.

Volume proizvodi, s druge strane, dopuštaju serijsku aktivaciju sa samo 1 ključem proizvoda, vrlo su laki za prijenos s jednog uređaja ili korisnika na drugi, mogu se upravljati centralno putem besplatnog VAMT alata i sveukupno donose mnoge druge prednosti.

Hoće li vaši proizvodi proći reviziju softvera?

Da, hoće. Ako u Vašoj tvrtki ili organizaciji dođe do revizije, dužni ste dokazati da ste nabavili svoje softverske proizvode zakonito – pokazivanjem dokumentacije koju ste dobili prilikom kupnje. Budući da naša tvrtka pruža kompletnu dokumentaciju o vlasništvu, kao i pomoć pri reviziji ako je potrebna, nema razloga da naiđete na probleme tijekom revizije proizvoda kojeg ste kupili od nas. Naša tvrtka je isporučila više od 700 000 softverskih licenci i nikada nismo naišli ni na jedan slučaj negativne presude u reviziji softvera proizvoda koje nudimo.

Može li biti tehničkih problema s rabljenim softverskim proizvodima?

Ako je softver instaliran, aktiviran i korišten prema svojim specifikacijama, ne postoji razlog zašto bi odjednom prestao raditi (npr. deaktivirao se) isključivo sam od sebe. Ne postoji razlika između novog i rabljenog softvera u smislu funkcionalnosti – to je još uvijek isti softverski proizvod, s istom izvornom datotekom koja se koristi za instalaciju.

Tehnička funkcionalnost i performanse softvera uvelike ovise o promjenama od strane proizvođača (objavljenim ažuriranjima i popravcima), ali što se tiče statusa aktivacije proizvoda, nema razloga za pojavu bilo kakvih problema. U slučaju da trebate pomoć oko aktivacije proizvoda koje ste kupili u našoj e-trgovini, uvijek Vam možemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku.

Prima li rabljeni softver ažuriranja (sigurnosne zakrpe, popravke) od proizvođača softvera?

Da, prima. Rabljeni softverski proizvodi dobivaju sva sigurnosna ažuriranja, popravke i sigurnosne zakrpe koje izdaje proizvođač, u skladu s pravilima životnog ciklusa za svaki pojedini proizvod. Oni također dolaze s istim funkcijama i standardnom tehničkom podrškom koju pruža Microsoft ili bilo koji drugi proizvođač softvera. Nema razlike između ažuriranja za rabljeni softver kupljen od nas i novog softvera koji izravno prodaje proizvođač softvera.

Proizvod dodan u košaricu