Nemate još račun? Izradite novi

Postavke

Zašto su Microsoft Volume proizvodi bolji za Vašu tvrtku od OEM-a?

  • Microsoft
  • Licenciranje
  • Usporedba proizvoda

15. 12. 2021

Mnoge tvrtke i organizacije zbunjene su Microsoftovim poslovnim licenciranjem. U ovom ćemo članku objasniti koja je razlika između Volume i OEM licenciranja i zašto bi tvrtke trebale odabrati Volume proizvode umjesto OEM-a.

Svrha Volume i OEM licenciranja

Volume proizvodi omogućuju brzo i jednostavno licenciranje za veliki broj uređaja ili korisnika. Namijenjeni su tvrtkama, državnim i obrazovnim institucijama i obično su dostupni putem posebnih ugovora o licenciranju (OLP, EA, MPSA, itd.).

OEM softver pružen je od strane Microsofta uglavnom određenim proizvođačima opreme, kao što su Dell i HP, a namijenjen je da bude dio paketa softver+hardver. Konačni kombinirani proizvod, npr. prijenosno računalo s unaprijed instaliranim sustavom Windows, mogu kupiti i koristiti i tvrtke i krajnji korisnici.

Međutim, Microsoft-ova prethodno spomenuta pravila o distribuciji softvera podliježu načelu iscrpljivanja prava unutar EU-a. To znači da se nakon prve prodaje softver može dalje prodavati bez uvjeta navedenih u prethodnim odlomcima: OEM softver se može prodavati bez hardvera, a Volume softver bez ugovora o licenciranju.

Zašto odabrati Volume umjesto OEM?

Softver iz Microsoft Volume distribucijskog kanala dolazi sa funkcijama i tehničkim zahtjevima koji su ili isti ili poboljšani u usporedbi s njegovim ekvivalentima OEM kanalu:

VOLUME OEM
Kompatibilan sa serverima i RDS-om
Ako tvrtka želi koristiti Office paket putem Usluga udaljene radne površine (RDS), potrebno je nabaviti Office proizvod s Volume kanalom – ili Office Standard ili Office Professional Plus.
Nije kompatibilan s mrežnim rješenjima
OEM Office softver, kao što su Home and Business i Professional, nije kompatibilan s RDS-om.
Potpuna prava na stariju verziju
Microsoft nudi krajnjim korisnicima pravo vraćanja softvera na stariju verziju, za proizvode kupljene putem njihovog kanala Volume distribucije. Na primjer, ako imate Office 2019 Professional Plus, možete ga vratiti na prethodnu verziju i umjesto toga koristiti Office 2016 Professional Plus (ali ne u isto vrijeme!). Prava na stariju verziju primjenjiva su na sve proizvode Volume licenciranja (poslužiteljski proizvodi, MS Office itd.).
Ograničena prava na stariju verziju
Proizvodi temeljeni na OEM-u imaju neka prava na stariju verziju, ali su prilično ograničena.
Brza instalacija, online aktivacija,
jednostavan prijenos
Volume proizvodi mogu se brzo i jednostavno aktivirati online. Prijenos softvera s jednog uređaja na drugi zahtijeva samo deinstaliranje sa starog, instaliranje na novi i unos aktivacijskog ključa – nisu potrebni dodatni postupci aktivacije ključeva jedinice (MAK) ili namjenske usluge (KMS). U slučaju MAK-a, potrebno je samo pratiti broj aktivacija – broj trenutno aktiviranih uređaja mora biti jednak ili manji od broja kupljenih proizvoda.
Standardna instalacija, aktivacija telefona, spor prijenos
OEM proizvodi ne mogu se premještati tako lako – OEM ključ se prvo mora deaktivirati s trenutnog uređaja nizom naredbi u naredbenom promptu. Zatim se softver mora deinstalirati sa starog uređaja i instalirati na novi, te nakon toga aktivirati kroz donekle dugotrajan postupak aktivacije telefonom. Može zahtijevati neke IT vještine da bi se ispravno instalirao i aktivirao.
Skupna aktivacija
Volume proizvodi mogu se implementirati i aktivirati u velikom broju, brzo i jednostavno – bitna značajka za srednje i velike tvrtke s mnogo uređaja.
Nema skupne aktivacije
OEM proizvodi moraju se aktivirati ručno, jedan uređaj za drugim, što uvelike usporava implementaciju.
Centralizirano upravljanje
Volume proizvodi također su najučinkovitija opcija za tvrtke s opsežnom IT infrastrukturom s mnogo odjela te mnoštvom korisnika i uređaja. Volume softverom može se jednostavno upravljati putem VAMT alata – besplatnog alata za upravljanje od Microsofta koji omogućuje praćenje, aktivaciju i deaktivaciju Volume proizvoda.
Nema centraliziranog upravljanja
U slučaju OEM proizvoda, IT stručnjak bi trebao sve napraviti ručno (ugradnja, instalacija, aktivacija) jer ne postoje dobri alati za upravljanje.
Detaljna dokumentacija
Volume korišteni softver dolazi sa skupom dokumenata koji dokazuju da je nabavljen u skladu s EU pravom: osim obveznog minimuma koji se sastoji od računa i Izjave prodavatelja, kupci mogu dobiti potvrdu o deinstalaciji od prethodnog vlasnika i broj licencnog ugovora, plus dodatne dokumente, ako postoje (paket se razlikuje između različitih softverskih proizvoda, dobavljača, proizvođača itd.).
Osnovna dokumentacija
OEM softver je teže pratiti jer rijetko dolazi s opsežnom dokumentacijom o svom podrijetlu. Kupci koji kupuju rabljene OEM softverske proizvode obično dobivaju samo obvezni zakonski minimum: račun i izjavu prodavatelja.
Kliknite na svako svojstvo u pojedinom stupcu za više pojedinosti.

Čuvajte se prodavača koji nude ključeve Volume proizvoda bez ikakve dokumentacije – legalni prodavači softvera daju kopiju softvera (ključ uključen) sa svom popratnom dokumentacijom! Ovo je kao da kupito samo ključ za kuću – iako možete ući i koristiti kuću, ona nije Vaša, pa je to strogo protuzakonito.

Koja je razlika u cijeni između Volume i OEM proizvoda?

OEM softverski proizvodi mogu predstavljati mnoge prepreke za tvrtke zbog svojih specifičnosti (kao što je prethodno objašnjeno), a unutar slobodnog EU tržišta često su po sličnoj cijeni kao Volume proizvodi.

Pogledajte sljedeći primjer usporedbe između Office 2019 Professional Plus i Office 2019 Home and Business Office 2019 Home and Business kako biste vidjeli koliko je korisnije dobiti Volume proizvod u odnosu na OEM proizvod:

  Office 2019 Professional Plus (Volume) Office 2019 Home and Business (OEM)
Pogodan za sva poduzeća kućne korisnike ili mala poduzeća
Aplikacije MS Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher, Access, Skype for Business MS Word, Excel, PowerPoint, Outlook
Instalacija Office 2019 Volume instalacijski program ili implementacijski alat u sustavu Office MSI (standardna ISO datoteka)
Aktivacija jednostavna skupna aktivacija sa samo jednim ključem proizvoda mora se aktivirati zasebno (pojedinačni ključ proizvoda za svaki uređaj)
RDS podrška može se koristiti sa RDS (usluge udaljene radne površine) ne podržava RDS
MS račun nije potreban potreban
Jezici isto za oba: hrvatski, engleski, njemački, francuski i mnogi drugi
Kraj podrške isto za oba: listopad 2025
Cijena 159,99 € 159,99 €

Kao što je gore navedeno, tvrtkama se preporučuje da uvijek koriste Volume proizvode kada licenciraju svoj Microsoftov softver, osobito one s većim brojem uređaja i korisnika – to je najekonomičnije, najučinkovitije i bezbrižno rješenje.

Tražite li softversko rješenje prilagođeno Vašim potrebama?
Kontaktirajte nas!


Spremi ovaj članak kao PDF

Proizvod dodan u košaricu