Nemate još račun? Izradite novi

Postavke

Microsoftove usluge u cloudu opet su poskupile – kako smanjiti troškove?

  • Microsoft
  • Office

26. 5. 2023

Microsoft je 1. travnja ove godine povećao cijene svojih usluga u cloudu, uključujući pretplate na Azure i Microsoft 365. Promjena ima za cilj izjednačiti njihove cijene na globalnoj razini, odražavajući tečaj između lokalnih valuta kupaca i američkog dolara. Ovo je drugo veće povećanje cijene od 1. ožujka 2022., kada su bile pogođene samo nove pretplate na Microsoft 365. Sadašnja promjena odnosi se na sve usluge u cloudu i pretplate koje nudi Microsoft.

Što poskupljenje znači za kupce? To neće utjecati na trenutne ugovore o kupnji i pretplate s fiksnim cijenama za određeno vremensko razdoblje. Međutim, kada se obnove ili kada se naruče nove usluge i pretplate nakon 1. travnja 2023., primjenjivat će se nova najavljena pravila o cijenama. Za kupce u EU to znači da će njihove buduće kupovine biti do 11% skuplje nego prije.

Proizvod Stara cijena (1 godina) Nova cijena (1 godina) Razlika u cijeni
Office 365 E3 271,20 € 301,20 € 30,00 €
Office 365 E1 100,80 € 112,80 € 12,00 €
Microsoft 365 Business Premium 223,20 € 247,20 € 24,00 €
Microsoft 365 Business Standard 126,00 € 140,40 € 14,40 €
Microsoft 365 Business Basic 61,20 € 67,20 € 6,00 €

Napomena: gornja tablica je primjer; cijene mogu malo varirati ovisno o lokalnoj valuti i tržištu svake zemlje.

Kako možete minimizirati utjecaj Microsoftovog stalnog rasta cijena u cloudu?

Predlažemo sljedeća 3 rješenja:

  1. Optimizirajte troškove clouda s hibridnim rješenjima
  2. Isprobajte IceWarp, Microsoft 365 alternativu
  3. Donesite vlastite trajne licence za Azure namjenske hostirane usluge

 

1. Optimizirajte svoje troškove rada s hibridnim rješenjima

Usluge u cloudu često uključuju široku lepezu alata i funkcija koje ne koriste u potpunosti svi korisnici, ali ih je potrebno platiti. Oni su fiksni dio paketa, a najčešće se predstavljaju kao opravdanje za veću cijenu pretplate. Iako mogu biti potrebni nekolicini takozvanih 'snažnih korisnika', kao što su zaposlenici na visokoj razini, donositelji odluka i voditelji projekata, mnoge tvrtke ne maksimiziraju vrijednost proizvoda, a njihovi operativni troškovi postupno postaju sve veći bez opipljivog pozitivnog učinka na učinak njihovih zaposlenika.

U ovom slučaju, optimalni postupak je implementacija hibridnog rješenja za korisnike koji nisu napredni – kombinacija trajnih Microsoftovih softverskih licenci i pretplatničkih planova Microsoft 365 niske razine. Hibridna rješenja osiguravaju stalan pristup najvažnijim najnovijim alatima za produktivnost i uslugama u oblaku, kao što su OneDrive i MS Teams, a istovremeno pružaju stolne aplikacije poput Worda i Excela kroz stabilnu verziju MS Officea. Skupe pretplate mogu se smanjiti samo na korisnike kojima su stvarno potrebne, a ostali zaposlenici mogu raditi s istim alatima kao i dosad, ali uz znatno niže troškove za organizaciju.

Usporedba cijena pretplate za Microsoft 365 i hibridnog rješenja za 250 zaposlenika u razdoblju od 5 godina


Hibridno rješenje postaje isplativije iduće godine, a u isto vrijeme pruža stolne Office aplikacije i bolje značajke za sve zaposlenike zahvaljujući robusnom paketu Office LTSC 2021.

Zainteresirani ste za hibridno rješenje prilagođeno potrebama vaše organizacije? Kontaktirajte nas za konzultacije s našim stručnjacima!

2. Isprobajte IceWarp, Microsoft 365 alternativu!

Microsoftove usluge neprestano poskupljuju, što rezultira time da tvrtke počinju tražiti pristupačnije opcije koje bi pružile odgovarajuće alate za komunikaciju i suradnju, ali ne bi preopteretile njihov budžet. Postoji nekoliko glavnih alternativa dostupnih na tržištu, ali vrlo malo njih nudi "sve-u-jednom" rješenje koje bi lako moglo zamijeniti aplikacije za produktivnost (kao što je MS Office), komunikacijske alate (kao što je MS Teams), platforme za dijeljenje datoteka (kao što je MS SharePoint) i portale za slanje e-pošte (kao što je MS Exchange).

Sve te značajke i usluge mogu se pronaći u IceWarpu: 'Cijeli ured u jednom prozoru upola jeftinije'!

IceWarp je platforma temeljena na pregledniku za poslovnu e-poštu, timsku chat komunikaciju, video konferencije, rad s uredskim dokumentima i još mnogo toga! Nudi mnogo opcija prilagođenih tvrtkama svih veličina – od vrlo malih tvrtki (10 korisnika) do korporacija (1000+ korisnika) – i štoviše, cijena njegovih usluga upola je niža od Microsoftovih ekvivalenata!

Usporedba cijena između Microsoft 365 i IceWarp za 250 zaposlenika u razdoblju od 5 godina

Trakasti grafikon temelji se na konfiguraciji od 200 korisnika s osnovnom uslugom (Microsoft 365 Basic / IceWarp) i 50 naprednih korisnika (Microsoft 365 Business Premium / IceWarp Desktop). Možete pronaći detaljniju raščlambu prednosti IceWarpa u odnosu na Microsoft 365 u sljedećem dokumentu (na engleskom): IceWarp u odnosu na Microsoft 365

Još uvijek niste sigurni trebate li odabrati IceWarp? Možemo zakazati demo prezentaciju IceWarp platforme za vas – samo nas kontaktirajte!

3. Donesite vlastite trajne licence za Azure namjenske hostirane usluge

Umjesto dobivanja pretplate na Microsoft 365, korisnici koji koriste Azure računalstvo u oblaku mogu donijeti vlastite trajne licence (BYOL – Bring Your Own Licenses) – pod sljedećim uvjetima koje postavlja Microsoft:

  • implementacija Microsoftovih stalnih količinskih licenci (bez Software Assurance) dopuštena je samo za Azure okruženja s jednim zakupcem;
  • trajne licence moraju biti izdane i kupljene prije 1. listopada 2019.

Mogućnost primjene BYOL modela na IT infrastrukturu organizacije potrebno je procijeniti pojedinačno za svaki slučaj – kontaktirajte naše konzultante kako biste saznali možete li ga iskoristiti!

Pitate se koje je rješenje pravo za vašu organizaciju? Stupite u kontakt s našim stručnjacima za licenciranje koji će vam pomoći odabrati opciju koja vam najviše odgovara.


Spremi ovaj članak kao PDF

Proizvod dodan u košaricu