Nemate još račun? Izradite novi

Postavke

Windows 10 ili Windows 11 – što će bolje odgovarati Vašoj tvrtki?

 • Windows
 • Microsoft
 • Usporedba proizvoda

24. 3. 2022

Je li nedavno objavljeni Windows 11 pravi izbor za Vaše poslovanje? Ovo je pitanje trenutačno relevantno za mnoge donositelje odluka, stoga smo pripremili ovaj članak kako bismo Vam pomogli da odlučite što je najbolje za Vašu tvrtku – da pređete na najnoviji Microsoft OS ili da ostanete s Windows 10 još nekoliko godina.

Kliknite gumbe u nastavku da biste saznali više o 3 najčešće teme od interesa u vezi Windows 11:


Trebate pomoć pri odlučivanju koji je Windows najbolji za Vašu tvrtku? Kontaktirajte nas za konzultacije!

Koje nove funkcije donosi Windows 11?

Windows 11 odmah impresionira korisnike s potpuno novim sučeljem koje prati trenutne trendove dizajna – za svoj najnoviji operativni sustav, Microsoft je uložio značajne napore u modernizaciju i pojednostavljenje korisničkog sučelja koje se sada može pohvaliti suvremenim zaobljenim izgledom i dizajnom pokreta, dajući mu lagan, dinamičan osjet.

Kliknite na sliku za prikaz u visokoj rezoluciji


Ostale značajne funkcije i poboljšanja uključuju:

 • Novi izbornik Start – kada se otvori, novi izbornik Start stavlja sav sadržaj i ikone u središte zaslona i daje korisniku brz pristup traci za pretraživanje, prikvačenim aplikacijama, preporučenim aplikacijama i datotekama te još nekim alatima i funkcijama sustava. Programska traka također je redizajnirana i sada sadrži centrirano poravnanje ikona, poskakajuće ikone i malo drugačije funkcionalnosti.
 • Poboljšani izgled radne površine – nekoliko novih aplikacija, kao što su Pomoć za poravnavanje i grupe radnih površina, pružaju izvrstan način za obavljanje više zadataka i optimizaciju radnog prostora i tijeka rada.
 • Poboljšani Microsoft Teams – popularni komunikacijski alat sada je integriran izravno u sustav Windows 11 što rezultira bržim pristupom, jednostavnošću korištenja i poboljšanim performansama. Kućni korisnici mogu razgovarati putem aplikacije Teams izravno s programske trake sustava.
  Napomena: Integrirana verzija MS Teamsa uglavnom je za kućnu i osobnu upotrebu; za komercijalnu upotrebu, kupcima se savjetuje kupnja pretplate na Teams.
 • Revidirane postavke – aplikacija Postavke doživjela je neke vrlo korisne promjene: stavke su raspoređene na popis, izbornik je kompaktniji i lakši za navigaciju, a različite opcije su grupirane logičnije (npr. „Uključi/isključi i stanje mirovanja” i „Baterija” koje se odnose na uštedu energije, sada su u jednom odjeljku pod nazivom “Uključi/isključi i baterija”).
 • Novi i poboljšani Widgeti – nova funkcija Widgeta omogućuje korisnicima da vide personalizirani sadržaj o dionicama, svjetskim vijestima, vremenu, prometu i još mnogo toga.
 • Obogaćena Microsoftova trgovina – Microsoft Store predstavlja funkciju knjižnice koja omogućuje jednostavnu migraciju s jednog uređaja na drugi zahvaljujući mogućnosti preuzimanja aplikacija u vlasništvu korisnika koji migrira izravno iz trgovine. Osim toga, počet će uključivati Android aplikacije i pružati bolju podršku za programere i kreatore. Nova pravila trgovine u vezi s distribucijom aplikacija također će povećati sigurnost jer će besplatne aplikacije poput Zooma, VLC playera, pa čak i LibreOfficea biti dopuštene, smanjujući rizik od sumnjivih plaćenih imitacija.
 • Spreman za hibridni rad – Windows 11 dolazi s mnogim funkcijama i alatima posvećenim hibridnom radu koje bilo koji IT odjel koji koristi usluge Azure lako može implementirati i njime upravljati.

Idite na karticu 2:
Windows 10 u odnosu na Windows 11


Trebate pomoć pri odlučivanju koji je Windows najbolji za Vašu tvrtku? Kontaktirajte nas za konzultacije!

Koje su najvažnije razlike između Windows 10 i Windows 11?

U našoj tablici u nastavku provjerite kakav je sustav Windows 11 u usporedbi sa svojim dobro poznatim prethodnikom, Windows-om 10. Kliknite na svojstvo za izravni pristup pojedinostima.

Pregledna tablica
Svojstvo Windows 10 Windows 11
Sistemski preduvjeti radi na velikom broju starih i novih uređaja radi samo na uređajima s najnovijim procesorima
Izbornik Start klasični izbornik s lijeve strane s neobaveznim pločicama novi središnji izbornik s neobaveznim prikvačenim aplikacijama
Programska traka vrlo prilagodljiv različitim preferencijama tijeka rada smanjene mogućnosti prilagodbe, manje mogućnosti interakcije
Podrška za dodirni zaslon uvelike se oslanja na način rada tableta Način rada tableta je uklonjen, umjesto toga zamijenjen responzivnim dizajnom
Komunikacijski alati unaprijed instaliran Skype klijent unaprijed instalirani MS Teams klijent za čavrljanje.
Prethodno instalirane aplikacije uključuje mnoštvo zadanih aplikacija za produktivnost i kreativnost manje zadanih aplikacija; ne uključuje:
OneNote, Novčanik, 3D Preglednik, Bojanje 3D
Sažetak sadržaja vijesti Vijesti i interesi Widgeti
Podrška za sustav dvogodišnja ažuriranja;
podrška završava u listopadu 2025
godišnja ažuriranja;
nepoznat kraj podrške

Detalji o svojstvima
Sistemski preduvjeti

Jedna od glavnih razlika između Windows 10 i Windows 11 su zahtjevi sustava. Windows 10 je kompatibilan sa svakim računalom koje podržava Windows 7 i 8; nasuprot tome, Windows 11 je kategorički usmjeren na moderne uređaje: zahtijeva najmanje 4 GB RAM-a i 64 GB prostora na disku, zajedno s Trusted Platform Module (TPM) 2.0 čipom i prilično novim CPU-om. Tvrtke koje planiraju nadograditi na Windows 11 trebale bi najprije pažljivo provjeriti službeni popis zahtjeva jer mnogi stariji uređaji ne ispunjavaju uvjete.

Izbornik Start

Potpuno redizajnirani izbornik Start jedna je od funkcija novog OS-a – za razliku od 'tradicionalnog' izbornika Start u sustavu Windows 10 koji se nalazi u donjem lijevom kutu, Windows 11 ga postavlja u središte zaslona, što podsjeća na MacOS i ChromeOS. Još jedna funkcija promjena je da su Aktivne pločice zamijenjene prikvačenim aplikacijama koje, za razliku od svojih prethodnika, ne prikazuju dinamičke informacije o aplikaciji izravno u izborniku. Novo sučelje ima za cilj smanjiti vizualni nered, ali pojednostavljeni izgled mogao bi se pokazati težim za navigaciju korisnicima koji su navikli na način rada prethodnog sustava.

Programska traka

Windows 11 donosi ikone na programskoj traci koje vizualno reagiraju kada su u interakciji (npr. maksimiziranje prozora čini da njegova ikona lagano skoči gore), ali čini se da je to jedna od rijetkih pozitivnih promjena. Nova programska traka ima smanjenu prilagodljivost i funkcionalnost u usporedbi sa sustavom Windows 10 – nekoliko primjera uključuje: korisnici je više ne mogu pričvrstiti sa strane ili na vrh zaslona; paleta sustava, vrijeme i datum ne mogu biti prisutni na više zaslona; uklonjena je mogućnost povlačenja datoteka na programsku traku za njihovo otvaranje, itd. Te bi izmjene mogle biti ometajuće za ustaljene navike tijeka rada, predstavljajući privremeni pad u produktivnosti za neke tvrtke.

Podrška za dodirni zaslon

Oba sustava pružaju podršku za uređaje s dodirnim zaslonom, no Windows 11 dolazi s nekoliko promjena i poboljšanja u odnosu na svog prethodnika. Dok se Windows 10 u velikoj mjeri oslanja na način rada tableta, ova funkcija nije prisutna u sustavu Windows 11 i zamijenjena je sučeljem i pokretima dizajniranim za lakši rad korisnika dodirnog zaslona.

Komunikacijski alati

Windows 10 prema zadanim postavkama dolazi s unaprijed instaliranim Skypeom za kućne korisnike, a Windows 11 donosi poboljšanu verziju klijentske aplikacije Microsoft Teams, integriranu u sustav. Aplikacija za stolna računala Teams također se može koristiti u sustavu Windows 10 – korisnici je samo moraju preuzeti iz Microsoft trgovine. Međutim, njegovo najnovije izdanje dostupno za sustav Windows 11 dolazi s nekoliko poboljšanja sučelja i dodatnih funkcija u usporedbi s verzijom sustava Windows 10.

Prethodno instalirane aplikacije

Neke unaprijed instalirane aplikacije dostupne u sustavu Windows 10 uklonjene su iz sustava Windows 11. Korisnicima najnovijeg sustava više neće pomagati Cortana tijekom prvog pokretanja sustava ili putem programske trake. Različite aplikacije kao što su 3D Preglednik, OneNote i Bojanje 3D neće biti instalirane prema zadanim postavkama na novom sustavu. Windows 11 također ima Edge postavljen kao zadani web-preglednik, bez daljnje podrške za Internet Explorer, koji je onemogućen.

Sažetak sadržaja vijesti

Kako bi korisnicima pružili mogućnost da vide sažetak lako dostupnih informacija temeljenih na interesima, nedavno je u Windows 10 implementirana funkcija slična widgetu – to je ploča Vijesti i interesi koja se pojavljuje na desnoj strani zaslona kada korisnici kliknu ikonu vremenske prognoze desno pored sistemske palete programske trake. U sustavu Windows 11, "Vijesti i interesi" zamijenjeni su funkcijom Widgeti koja u osnovi ima istu ideju, funkciju, pa čak i vrlo slično korisničko sučelje, ali se nalazi na lijevoj strani zaslona.

Podrška za sustav

Postoje dvije važne promjene u podršci sustava između dva OS-a. Prvo, za razliku od Windowsa 10, koji prima velika ažuriranja dva puta godišnje (proljetna i jesenska izdanja), nove verzije sustava Windows 11 bit će objavljene jednom godišnje u jesen, s vremenom servisiranja od 24 mjeseca za svako izdanje. I drugo, kraj podrške za Windows 10 Home i Pro izdanja postavljen je na listopad 2025. Još nije najavljen datum završetka podrške za Windows 11.

Idite na karticu 3:
Koji odabrati?


Trebate pomoć pri odlučivanju koji je Windows najbolji za Vašu tvrtku? Kontaktirajte nas za konzultacije!

Koju biste trebali odabrati za svoj posao?

Niste sigurni koja verzija sustava Windows najbolje odgovara Vašoj tvrtki? Odgovor na sljedeće pitanje može Vam pomoći da odlučite:

Ima li Vaša tvrtka potpuno nove uređaje kojima je potreban operativni sustav?
Ne → Ostanite s Windows 10

Windows 10 je najčešće korišteni operativni sustav s više od milijardu aktivnih uređaja (do rujna 2021.). Neprestano se poboljšavao tijekom godina, primajući mnoge promjene i funkcije od objavljivanja 2015. godine.

Njegovi prilično niski hardverski zahtjevi čine ga dobrim izborom i za stara i za nova računala (32 i 64-bitna), a zahvaljujući njegovoj sveprisutnosti postoji ogroman i raznolik izbor softvera koji dobro radi na njemu.

Microsoft je najavio listopad 2025. kao kraj podrške za Windows 10, tako da još uvijek ima dovoljno vremena da vratite svoj uloženi novac i više od toga.

Tvrtke koje preferiraju klasični izgled, fleksibilnost i funkcionalnost sustava Windows 10, a nemaju nikakav poseban razlog za promjenu sustava, za sada se mogu suzdržati od nadogradnje na Windows 11 jer nadogradnja donosi mnoštvo značajnih promjena koje mogu poremetiti uspostavljene procese i prakse.

Nadalje, mnogi uređaji sa sustavom Windows 10 možda uopće ne ispunjavaju uvjete za nadogradnju – upotrijebite Microsoftovu aplikaciju Provjera stanja računala kako biste saznali mogu li Vaši uređaji pokretati Windows 11.

Da → Nadogradite na Windows 11

Funkcije i alati sustava Windows 11 razvijeni su s modernim uređajima s podrškom za dodirni zaslon. Kao takav, dobar je izbor za tvrtke koje žele da se sve svoje Microsoftove usluge (Windows OS, Office aplikacije, usluge u oblaku) lako povezuju i upravljaju u istom okruženju.

Tvrtke koje žele držati korak s najnovijim tehnološkim trendovima trebale bi nadograditi na Windows 11 samo ako imaju računala stara najviše 2-3 godine, budući da se Microsoftov najnoviji OS preporučuje samo za uređaje s najnovijim AMD-om, Intelom i Qualcomm procesorima s TPM 2.0 čipom.

Kao što je slučaj sa svakim svježe izdanim softverom, u početku mogu postojati neki problemi s kompatibilnošću i performansama, pa bi IT odjeli trebali biti spremni suočiti se s otklanjanjem nepoznatih problema.

S druge strane, tvrtke koje rano usvoje Windows 11 mogu prije prilagoditi svoje procese i sustave te kao rezultat toga imati prednost u odnosu na tvrtke koje se zadržavaju u starijim konfiguracijama.

Tražite Windows 10 ili želite nadograditi na Windows 11? Pogledajte našu ponudu u Windows 10 kategoriji!


Spremi ovaj članak kao PDF

Proizvod dodan u košaricu