Nemate još račun? Izradite novi

Postavke

Windows 7 ili Windows 10? Naša usporedba će Vam pomoći u odluci.

  • Windows
  • Microsoft
  • Usporedba proizvoda

20. 8. 2019

Windows 7 je već desetljećima popularan operativni sustav, ali Windwos 10 postupno zauzima njegovo mjesto. Ako ne znate koji vam je sustav bolji, pročitajte članak u nastavku. Istaknut ćemo razlike između sustava Windows 7 i Windows 10, uključujući korisničko sučelje, pretraživanje i pregledavanje i sinkronizaciju dokumenata na više uređaja. Ne zanemarujte zaključak na kraju članka!

1. Korisničko sučelje: Klasičan vs moderan pristup

Sa svakim novim OS-om Microsoft je eksperimentirao sa svojim korisničkim sučeljem, a Windows 10 nije iznimka. U usporedbi sa sustavom Windows 7, koji nudi klasičniji izgled sličan popularnom Windows XP-u, Windows 10 nudi moderniji, čistiji izgled.

Ako ste u prošlosti isprobavali Windows 8, možda vas je zbunio njegov odjeljak Žive Pločice u izborniku Start. To se, iako se kretalo prema trendu korištenja različitih proizvoda sa zaslonom osjetljivim na dodir, nije suočilo s uspjehom jer su se korisnici zbunili. Ono što je u vezi sa sustavom Windows 10 sjajno je da možete odlučiti – ili koristiti klasični izbornik Start sa onemogućenim Živim Pločicama ili Start Menu s kombinacijom odjeljka Žive Pločice s desne strane.

Naš savjet: Ako ste navikli raditi s klasičnim Windows izgledom, držati se sustava Windows 7 nije loša ideja. Ako ipak, želite raditi na dinamičniji način, koji uključuje brže načine pretraživanja i traženja informacija, preporučuje se Windows 10.

2. Je li pretraživanje lakše na 7 ili 10?

Značajka pretraživanja datoteka u sustavu Windows 7 omogućuje pregled vašeg hardvera, dokumenata koji vam mogu biti potrebni. Ako ste zadovoljni s tim, onda je ovo dobar izbor za vas. Windows 10 čini isto, ali dodaje mogućnost pretraživanja ne samo datoteka, već i aplikacija i informacija putem Interneta i Microsoftove trgovine. Ako mislite da bi to koristilo vašem radu, Windows 10 je bolji izbor.

Kada je riječ o pretraživanju weba, ne možemo preskočiti činjenicu da oba operativna sustava koriste različite preglednike. Windows 7 drži se dobrog starog Internet Explorera, dok je Windows 10 odlučio ukloniti ga jednom zauvijek i umjesto toga uključio Windows Edge. Koje su razlike, možda se pitate?

Najveći kontrast je činjenica da Edge pruža bolje korisničko iskustvo, a uključuje Microsoftov digitalni pomoćnik Cortana. To znači da svojim preglednikom možete upravljati glasovnim naredbama, dok istovremeno tražite nešto (poput restorana) Cortana daje vam uvid u ostale detalje poput lokacije, radnog vremena i podataka o kontaktima. U tom pogledu Internet Explorer je daleko u zaostatku sa modernim vremenom i može pretraživati samo jednostavan način – ručno i bez prijedloga.

Naš savjet: Korištenje sustava Windows 7 pruža vam udoban način za brzi pregled datoteka. Za pregled Interneta morate raditi odvojeno s Internet Explorerom. Windows 10 pruža brži način za obradu informacija – jednostavno aktivirajte Cortanu glasom ili pretraživanjem upisivanjem, a Microsoft Edge u suradnji s Cortanom pružit će vam potrebne informacije za nekoliko trenutaka.

3. Sinkroniziranje na više platformi

Rad na više platformi nudi odličnu priliku za poboljšanje vašeg rada, ali – ovisno o hardveru na kojem radite – može dovesti i do problema.

Windows 7 je operativni sustav koji zapravo nije dizajniran za upotrebu na raznim uređajima – tabletima, telefonima, prijenosnim računalima, stolnim računalima itd. Razvijen je za upotrebu samo na tradicionalnim prijenosnim i stolnim računalima. Ako vam to odgovara, izbor je očit.

S druge strane, ako radni dan započinjete mobilnim telefonom, a zatim se preselite na stolno računalo u uredu, a kasnije navečer kako biste stigli do prijenosnog računala, Windows 10 je sjajan partner koji će vam pomoći. Vaš se rad sinkronizira na svim uređajima s kojima radite tako da u svakom trenutku možete nastaviti raditi tamo gdje ste stali.

Naš savjet: Windows 7 je izvrstan, stabilan i pouzdan operativni sustav. Međutim, ako koristite Microsoftov telefon, tablet ili bilo koji drugi uređaj s prijenosnim ili stolnim računalom, Windows 10 sa sinkronizacijom je bolji izbor za vas.

4. Integracija OneDrive-a

I posljednje, ali ne najmanje bitno, za rad s OneDriveom možda je dobro vrijeme da razmislite o nadogradnji na Windows 10. Iako je Windows 7 kompatibilan s OneDriveom, nije dizajniran s obzirom na blisku integraciju. Pruža podršku i možete je instalirati, ali međusobno povezivanje nije jednostavno. Windows 10 je međutim povezan s OneDriveom tako da u bilo kojem trenutku možete raditi s datotekama, istovremeno izrađujući sigurnosnu kopiju i sinkronizirajući na svim svojim uređajima.

Naš savjet: Ako se odlučite za nadogradnju na Windows 10, možete napraviti sigurnosnu kopiju svih važnih djela i datoteka u OneDrive-u te ih preuzeti nakon što se prijavite na svoj Microsoft račun u novoinstaliranom sustavu Windows 10.

Dakle, što odabrati?

Izdvojili smo nekoliko najvažnijih razlika između voljenog sustava Windows 7 i modernog i popularnog sustava Windows 10. Zaključno, ako uglavnom radite s prijenosnim računalima i radnim površinama, a nemate potrebu za radom s drugim uređajima, možete nastaviti s Windows-om 7. Nakon što podrška prestane u siječnju 2020., tehnička podrška će prestati, ali trebali biste biti u redu i nakon toga (samo koristite osnovne mjere opreza prilikom pregledavanja, poput opreza pri otvaranju e-pošte i sl.)

Međutim, ako tražite modernije, učinkovitije i fleksibilnije načine rada (poput korištenja više uređaja, eksperimentiranja s glasovnim naredbama ili pronalaženja informacija brže nego prije), preporučujemo vam da isprobate Windows 10.


Jeste li zadovoljni klasičnim načinom rada? Nabavite sebi Windows 7.
Trebate moderan način? Odaberite Windows 10.

 

Proizvod dodan u košaricu