Nemate još račun? Izradite novi

Postavke

Zakonsko jamstvo softvera

Koje pravna jamstva pružamo?

Svakom kupljenom licencom kupac dobiva pravni dokument koji nas obvezuje osigurati trajno zakonsko jamstvo podrijetla i zakonitosti softvera. U slučaju bilo kakvih problema, preuzimamo punu pravnu odgovornost za prodanu licencu. Radimo sa stabilnim i provjerenim dobavljačima, a naša tvrtka surađuje s drugim organizacijama u zajedničkom cilju otkrivanja lažnih prodavača licenci i njihovo izvješćivanje o strukturama koje provode zakon.

Novi u odnosu na korišteni softver

Nudimo korišteni software, kao i potpuno nove licence. Glavna razlika između njih je da se „korišteni“ (koji se ponekad nazivaju „rabljeni“ ili sekundarni“) softverski proizvodi mogu prodati po znatno nižim cijenama u usporedbi s njihovim izvornim troškovima. Više o korištenom softveru potražite u nastavku.

Što je korišteni software i kako funkcionira?

Korišteni software označava licence koje prethodnim vlasnicima više nisu potrebne. Vlasnici su obično tvrtke koje žele kupiti novije programsko izdanje ili se žele potpuno prebaciti na neki drugi software. To znači da će im 'korištene' licence postati suvišne. Ove licence otkupljujemo, a zatim ih u našoj e-trgovini nudimo ostalim kupcima. Izvrsno je u tome što možete uštedjeti oko pola cijene (a ponekad i više) u odnosu na prvobitnu, a pritom dobijete potpuno isti proizvod kao i prvi korisnik!

Naš pogled na ponovnu prodaju korištenog softvera

S naše točke stajališta, preprodaja suvišnih licenci omogućuje ljudima da kupuju pravni software za puno povoljnije cijene nego što bi inače mogli. Štoviše, licenca koja postaje praktički beskorisna prvom kupcu, još uvijek može služiti nekom drugom. Proces funkcioniranja je sličan kao kada kupujete knjigu, pročitate ja, a zatim je želite prodati nekom drugom. Izvorni prodavatelj nema pravo utjecati na ono što se dogodi već prodanoj knjizi u budućnosti. Uz software, to je isto - kada se deinstalira s originalnog računala vlasnika, može se slobodno prodati nekome drugome.

Što kažu mediji o korištenim softverima?

“To znači da, prema pravu EU, softverske tvrtke nemaju pravo spriječiti korisnike da prodaju svoje digitalna preuzimanja drugima; učinkovito, prava distributera softvera za kontrolu distribucije iscrpljena su nakon prve prodaje.

Dakle, ako preuzmete dio softvera, možete ga učinkovito prodati - sve dok izbrisete kopiju na svom hard disku.”

Pročitajte cijeli članak ovdje

“Najviši Europski Sud presudio je da je trgovanje "korištenih" softverskih licenci legalno i da se autor takvog softvera ne može suprotstaviti bilo kakvoj preprodaji. Ovo rješenje postavlja presedan za trgovanje korištenih softverskih licenci diljem Europske unije."

Pročitajte cijeli članak ovdje

Sud EU: Prodaja licenciranih licenci je u redu.”

“Europski Sud pravde kaže da se pravilo odnosi na kopije softvera i na fizičkim medijima koje su  preuzete s Interneta. Sud je također rekao da jednom kada softverska tvrtka prodaje "primjerak računalnog programa", eliminira se njeno "ekskluzivno pravo distribucije", utirući put drugim tvrtkama da prodaju prodane licence.”

Pročitajte cijeli članak ovdje

Što kaže zakon o prodaji korištenih licenci?

Jednu od najvažnijih presuda u vezi s prodajom korištene licence donio je Sud pravde Europske unije (CJEU) 2012. godine.

U ovome se presuđuje presuda CJEU u predmetu C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle International Corp. “Autor softvera ne može se suprotstaviti preprodaji svojih 'korištenih' licenci koje omogućuju korištenje svojih programa skinute s interneta. Isključivo pravo distribucije kopije računalnog programa pokrivenog takvom licencom iscrpljuje se prilikom prve prodaje.

To znači da je prodaja 'korištene' i suvišne softverske licence pravna. Ova je presuda stvorila siguran, pravni okvir za cijelu Europsku uniju kojom se osigurava poštena i zdrava konkurencija na europskom tržištu.

U presudi se također navodi:

  • Neograničenom softverskom licencom možete slobodno trgovati. Ako kupite neovisnu licencu softvera, možete je prodati pod istim uvjetima.
  • Distribucijska prava proizvođača iscrpljena su prvom prodajom softvera. Kupci koji su kupili računalni program na slobodnom tržištu imaju pravo koristiti kupljeni softver.
  • Čak i ako je prodaja softvera posebno zabranjena licencnim ugovorom, nositelj prava više se ne može suprotstaviti preprodaji te kopije. Licencni ugovor podliježe europskom zakonu, a točke koje su u sukobu s europskim zakonom nevažeće (to se uglavnom odnosi na 'OEM software')
  • Nema razlike između načina distribucije. Software se može distribuirati putem CD / DVD (fizičke licence) ili online (digitalne licence). Nositelj prava ne može zatražiti odgovarajuću naknadu za daljnje prodavanje softverske licence jer je tijekom prve prodaje dobivena odgovarajuća naknada.

Pročitajte cijelo priopćenje o CJEU

Pravna povijest korištenja softvera

U nastavku pogledajte što su bile glavne odluke suda i direktive EU koje su utjecale na situaciju na tržištu s korištenim licencama.

 

2000

“Presuda Njemačkog Saveznog suda pravde omogućila je prodaju OEM verzije i verzije DSP bez pridruženog hardvera.Odluka Saveznog suda od 6. srpnja 2000. godine, spis br. Ja ZR 244/97


2001

“Prva prodaja u Zajednici izvornika djela ili njihovih kopija od strane nositelja prava ili uz njegov pristanak ispušta pravo na kontrolu preprodaji tog objekta u Zajednici.Izvod iz direktive EU 2001/29/EC


2006

Regionalni sud u Hamburgu potvrdio je da je trgovanje korištenim Microsoftovim softveromm legitimno. Ovo se također odnosi i na preprodaju pojedinačnih licenci, od ugovora o količinskim licencama.


2009

"...drugi stjecatelj licence, kao i bilo koji naknadni stjecatelj od njega, moći će se osloniti na iscrpljenost prava distribucije i stoga se smatraju zakonitim stjecateljima kopije računalnog programa i iskoristiti pravo na reprodukciju predviđenu tom odredbom."Direktiva 2009/24 / EZ Europskoga Parlamenta i Vijeća


2011

Švicarski kantonalni sud u Zugu odlučuje da "Adobe ne može zabraniti preprodaju kopije programa u smislu autorskog prava nakon njegove početne prodaje."
Ova presuda koja postavlja presedanstvo smatra se velikom pobjedom za slobodu međunarodne trgovina softverom.


2012
“Autor softvera ne može se suprotstaviti preprodaji svojih 'korištenih' licenci omogućujući korištenje svojih programa preuzetih s interneta.” Odluka Suda, predmet C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle Međunarodni Corp

2016

“Inicijalni stjecatelj kopije računalnog programa, u pratnji s neograničenom korištenom licencom, može preprodati tu kopiju i njegovu licencu novom stjecatelju.Odluka Suda, predmet Case C-166/15 Aleksandrs Ranks i Jurijs Vasievics


Proizvod dodan u košaricu

    Besplatna dostava i povrat novca od 30 dana