Nemate još račun? Izradite novi

Postavke

Windows 7 – ne radi vam zvuk?

Bez zvuka je vjerojatno teško zamisliti rad (ili zabavu) na računalu. Ovdje ćemo prikazati kako ispravno djelovati, kako biste ga mogli uključiti.

Provjeriti mehaničke greške

Provjerite da li su povezani svi kablovi kao što treba (slušalice i zvučnici u zeleni konektor). Ako koristite zvučnike, provjerite jesu li oni povezani s funkcionalnom električnom utičnicom. Pokušajte provjeriti kabel u cijeloj svojoj dužini, da nije oštećen. Može biti u pitanju čak i loš kontakt – pokušajte priključenje drugih slušalica.

Funkcija smanjenja zvuka

Može se dogoditi da ste slučajno smanjili sve zvukove na vašem računalu. Kod laptopa to se događa često, jer ima stipku direktnog potpunog isključivanja zvuka. U slučaju stolnih računala na dnu panela na desnoj strani se nalazi simbol zvučnika (ako ga tamo ne vidite, kliknite na simbol strelice). Ako u ikonu zvučnika, vidite crveni kotač uklonite sve zareze kod riječi Prigušiti.

Zvučne kartice

Ako niti jedan savjet do sada nilje uspio, vaš problem biće najvjerojatnije krivo instalirani upravljački programi (softver koji računalu omogućuje komunikaciju s hardverom). Dakle idemo na to.

1. Da li imam zvučnu karticu?

Kliknite na gumb Start, otvorite Upravljačku ploču, a zatim idite u Sustav i sigurnost. U Sustavu otvorite Menadžer uređaja i pronađite Kontrolere za zvuk, video i igre. Pojavit će se popis, u kojem mora biti navedena instalirana zvučna kartica.

2. Kartica sa znakom pitanja

Pored zvučne kartice se prikazuje žuti znak pitanja, što znači da nešto nije u redu. Desnom tipkom miša kliknite na naziv zvučne kartice, a zatim na Svojstva. U kartici Općenito ćete saznati da li u okviru Status uređaja postoji opis toga, zašto ne radi ispravno. Ako znate, da ste zvučnu karticu instalirali, ali na popisu u odjeljku "Kontroleri za zvuk, video i igre" nije prikazana, pritisnite gumb Dodatni uređaji. Može se dogoditi da se kartica nalazi tamo. (Napomena.: prijenosna računala imaju umjesto kartice obično instalirane zvučne procesore, koji se pojavljuju i u Menadžeru uređaja.)

3. Upravljački program nije instaliran

Jedini izlaz je ponovna instalacija upravljačkih programa, i to čak i u slučaju da su pogrešno instalirani. Postoji nekoliko načina kako to učiniti.

 • Windows update
  Postoji mogućnost da je upravljački program zastario i potrebno ga je samo nadograditi, tako da bi mogao glatko komunicirati sa softverom.  Kliknite na gumb Start, u okvir prozora upišite riječ Ažuriranje i iz pronađenih izraza kliknite na Windows update. U Pretraživanje unesite Ažuriranja, a zatim odaberite one koje želite instalirati i pritisnite OK. Da bi se ažuriranja vršila  automatski, potrebno je da u programu Menadžer uređaja pritisnite Ažuriraj softver upravljačkog programa.
 • CD od proizvođača
  Ako niste pronašli odgovarajuće ažuriranje, ne ostaje ništa drugo, nego da sami riješite problem. Ponekad su upravljački programi u obliku CD koji prati isporuku softvera. Ako ga pronađete, molimo vas instalirajte softver direktno iz njega.

 • Preuzmite ga
  Ako niste našli CD, ne očajavajte. Možete preuzeti upravljački program na internetu. Traži se po broju i imenu računala. Vrlo je važno da izaberete ispravnu verziju operativnog sustava. Jedna od opcija, kako takav upravljački program skinuti je, da upišete u Google točan naziv matične ploče, i zatim upišete audio driver download (to je u slučaju da imate ugrađenu zvučnu karticu na matičnoj ploči). Ako imate zvučnu karticu koja nije integrirana, upišite u Google ime zvučne kartice i zatim driver download.

 • Dodatne informacije o instalaciji upravljačkih programa možete pronaći u našem članku Kako pravilno instalirati upravljačke programe.

 

Proizvod dodan u košaricu

  Besplatna dostava i povrat novca od 30 dana