Nemate još račun? Izradite novi

Postavke

Instalacija Windows 7 – korak po korak

Proces instalacije operacijskog sustava Windows postaje sve lakši i pristupačniji i manje iskusnim korisnicima. Više ne morate zvati stručnjake i bespotrebno plaćati instalaciju sustava, kada možete sve jednostavno obaviti od kuće i to u samo par desetina minuta. Ovaj članak vas vodi kroz cjeli postupak instalacije, korak po korak, da biste bili potpuno sigurni, da će vaše računalo funkcionirati kako treba.


Hardverski uvjeti

Prije nego što započnete sa instalacijom Windows 7, preporučujemo Vam da uporedite svoju hardversku opremu sa preporučenom opremom od Microsofta. Minimalni hardverski uvjeti za Windows 7 su sljedeći:

  • 32-bitni (x86) ili 64-bitni (x64) procesor sa frekvencijom 1 gigaherc (GHz);
  • 1 GB RAM memorije za 32-bitni procesor ili  2 GB RAM memorije za 64-bitni procesor;
  • 16 GB slobodne memorije na disku (32-bitni procesor) ili 20 GB (64-bitni procesor)
  • DirectX 9 grafički izlazni uređaj sa minimalnim upravljačkim pogonom WDDM 1.0.

 

Ukoliko prelazite na Windows 7 sa prethodne verzije Microsoft Windows, koristit će vam aplikacija Savjetnik za nadogradnju sustava Windows 7 sa svim uvjetima i savjetima, koje treba ispuniti prije početka nadogradnje operacijskog sustava na Windows 7.


Podešavanje bootanja sa DVD diska

Izvadite DVD disk za instalaciju sustava Windows 7 iz omota i ubacite ga u računalo (ako instalirate sustav na računalu bez DVD čitača, pročitajte naš članak o instalaciji sustava putem USB memorije).  Ako instalacija automatski ne počne, morate resetirati računalo i podesiti redosljed bootanja u BIOS-u, da DVD čitač bude na prvom mjestu u redosljedu (u BIOS ćete najčešće ući tipkanjem na Del, F2 ili F10 odmah nakon resetiranja računala) (Slika br. 1). Verzija BIOS-a ovisi od matične ploče u vašem računalu, a redosljed bootanja se najčešeće može  pronaći u kategoriji Boot. Promjenu podešavanja redosljeda bootanja potvrdite klikom na gumb Exit & Save changes.

Slika br. 1 Redosljed butiranja u BIOS-u

Početak instalacije

Ako je uspjelo bootanje sa DVD diska, instalacija bi trebala bi automatski početi nakn resetiranja računala, kako možete vidjeti na slici br. 2.

Slika br. 2 Učitavanje podataka za instalaciju Windows 7

Odabir podešavanja vezanih za jezik

Prvi korak instalacije predstavlja odabir podešavanja vezanih za jezik, vrijeme, valutu i tipkovnicu. U prvom prozoru odaberite jezik instalacije, u ovom slučaju Engleski jezik (Slika br. 3). U polju “Time and currency format” i “Keyboard or input method” odaberite Hrvatski (Croatian).

 
Slika br. 3 Odabir jezika  

Prihvatanje uslova korišćenja

U sljedećem koraku treba kliknuti na gumb Instaliraj (slika broj 5) te kliknuti u kućicu pored  "Prihvatam uslove korišćenja" (slika broj 6) i potvrditi klikanjem na gumb Dalje.

Slika br. 4  Instalacija  Slika br. 5 Prihvatanje uslova korišćenja

Odabir vrste instalacije

Ako već imate instaliranu prethodnu verziju sustava Windows,  bit će vam ponuđena nadogradnja na sustav Windows 7 (slika br. 7). No, u ovom slučaju preporučujemo odabrati opciju Custom i napraviti kompletno novu instalaciju sustava. Prije toga napravite sigurnosno kopiranje svih važnih dokumenata i datoteka, jer će biti izbrisane. Za sigurnosno kopiranje možete na primjer upotrijebiti aplikaciju Cobian Backup. Ako sustav instalirate na uređaj bez operacijskog sustava, ovaj prozor neće biti prikazan.

Slika br. 6 Odabir vrste instalacije 

Odabir lokacije sustava

Ako želite napraviti nadogradjnu sa sadašnjeg sustava na sustav Windows 7, sustav će vam rezervirati posebno mjesto na disku (slika br. 8). Odaberite ovu opciju i zatim kliknite na Drive options (advanced) te odaberite Delete. Kada izbrišete sve sekcije na disku, vidjet ćete na zaslonu Disc 0 unallcoted Space (slika br. 9). U slučaju da ne želite djeliti disk na više sekcija (na primjer za multimedije), pritisnite gumb Dalje.

Oprez! Ako imate u računalu više diskova ili sekcija od kojih je jedna namijenjena za sustav a drugi diskovi ili sekcije vam služe za dokumente, izbrišite samo sekciju koja je namijenjena za sustav i pritisnite gumb Dalje.

Slika br. 7 Administracija diskova Slika br. 8 Odabir formatiranog diska

Instalacija sustava

Sljedi instalacija sustava, koja sadrži kopiranje datoteka, instalaciju funkcija i ažuriranja (Slika br. 10). Ova faza je vremenski najzahtjevnija, no većinom ne traje duže od 20 minuta.

Slika br. 10 Instalacija sustava Windows

Resetiranje sustava

Kada budu sve datoteke i funkcije sustava iskopirane i sva ažuriranja instalirana, računalo će se automatski resetirati i dovršiti instalaciju (Slika br. 11).

Slika br. 11 Dovršenje instalacije 

Podešavanje korisničkog računa

U sljedeća dva koraka ćete odabrati svoje korisničko ime, koje će vam služiti za prijavljivanje u Windows sustav. Nakon toga sustav će vam odabrati i ime računala koje možete izmjeniti po želji. Klikanjem na gumb Dalje ćete u drugom prozoru odabrati lozinku za prijavljivanje u sustav (Slika br. 13). Upišite svoju lozinku i zatim je ponovite u sljedećem prozoru (provjera da li ste ispravno upisali lozinku) te upišite riječ ili frazu koja će vas podsjetiti na postavljenu šifru, u slučaju da je zaboravite.

Slika br. 11 Odabir korisničkog imena Slika br. 12 Podešavanje lozinke

Zaštita sustava i ažuriranja

U prozoru Automatska zaštita i ažuriranja sustava Windows odaberite razinu automatizacije instalacije ažuriranja, online pretraživanje rješenja problema i sigurnosne zaštite sistema (Slika br. 14). Manje iskusnim korisnicima preporučujemo odabrati prvu razinu automatizacije – odaberite opciju Use recommended settings (Koristiti preporučene postavke).

Slika br. 13 Odabir razine automatizacije zaštite 

Datum i vrijeme

Sljedi podešavanje datuma i vremena (Slika 15). U ovom koraku samo prekontrolišite da li su datum i vrijeme ispravni i potvrdite klikom na gumb Dalje.

Slika br. 14 Podešavanje datuma i vremena

Spajanje na mrežu

Ako ste se spojili na mrežu, na zaslonu će se prikazati sljedeći prozor (Slika br. 16). Odaberite, da li ste spojeni na kućnu, poslovnu ili javnu mrežu.

Slika br. 15 Odabir mreže

Dovršenje instalacije i priprema radne površine

Više ne treba ništa podešavati, instalacija će se dovršiti sama i radna površina bit će pripremljena za vas (Slika br. 16).

Slika br. 16 Dovršenje instalacije i priprema radne površine

Aktivacija sustava

Sustav treba putem interneta ili telefona aktivirati do 30 dana. Pročitajte naš članak o aktivaciji sustava Windows 7. 

Vodič za aktivaciju sustava Windows 7


Instalacija ažuriranja i upravljačkih programa

Sada svoje računalo možete opremiti svojim omiljenim aplikacijama i instalirati potrebna ažuriranja te upravljačke programe. Ako ste priključeni na Internet sa Ethernet kabelom, svoje upravljačke programe i ažuriranja možete instalirati putem servisa Windows Update, koji ćete pronaći u glavnom izborniku. 

Proizvod dodan u košaricu

    Besplatna dostava i povrat novca od 30 dana