Nemate još račun? Izradite novi

Postavke

Općina Budimpešta kupila je softver jeftiniji za 73% zahvaljujući Forscopeu

  • Studije slučaja

7. 2. 2022

Budimpeštanska četvrt Újpest kupila je od nas rabljeni softver i uštedjela više od 100 000 eura, koje sada može koristiti za druge važne troškove.

Gradska vijećnica u Újpestu imala je poteškoća sa zastarjelim softverom. Stoga je 2021. godine raspisala natječaj za nabavu sustava Office 2016 Home and Business, Windows 10 Pro te nadogradnju poslužiteljskog softvera. Konkretno, ovo je uključivalo Windows Server, Exchange Server i SQL Server te njihove odgovarajuće CAL-ove. I mi smo bili pozvani da sudjelujemo u natječaju.

Odgovarajući proizvod uštedjet će stotine sati rada

Jedan od proizvoda koje je gradska vijećnica zahtijevala bio je Office 2016 Home and Business. Ovo izdanje je dizajnirano za kućne ili male poslovne korisnike te svaki proizvod ima svoj aktivacijski ključ. Informatičar bi morao obići sve urede i ručno instalirati Office na svih 200 računala. Ovo bi trajalo tjednima.

Za tvrtke i institucije mnogo je prikladniji Office 2016 Professional Plus – izdanje iz Microsoft Volume distribucijskog kanala. Tehničar treba samo jedan aktivacijski ključ i koristi ga kako bi pokrenuo softver na svim računalima u isto vrijeme sa svog sučelja.

Općina je bila svjesna da su Volume proizvodi prikladniji za njihove potrebe. Međutim, nisu shvatili da je Office 2016 Home and Business koji je uključen u njihovu specifikaciju dostupan samo kao maloprodajni proizvod. Nakon što ih je naš voditelj prodaje Imre Csordás, koji je bio odgovoran za ovaj natječaj, obavijestio o tome, oni su to uzeli u obzir prilikom ocjenjivanja ponuda svih sudionika.

Čuvajte se sumnjivih prodavača

Osim nas, na natječaju su sudjelovale još 4 tvrtke. Tri su nudila nove, ali vrlo skupe softverske proizvode (cijena im je bila četiri puta skuplja od rabljenog softvera!). Jedan konkurent je ponudio znatno jeftiniji softver, ali čak i kada se uzme u obzir da se njihov prijedlog sastojao od rabljenih proizvoda, cijena je i dalje bila preniska. To je izazvalo našu zabrinutost.

“Nažalost, nije rijetkost naletjeti na nepouzdane prodavače na tržištu rabljenog softvera. Oni obično nude vrlo jeftine proizvode, ali bez davanja potpune pravne dokumentacije, što može izazvati velike probleme kupcu u budućnosti. Jedan od njih riskira veliku kaznu tijekom revizije softvera,” kaže Imre Csordás, voditelj prodaje za Mađarsku. Javne ustanove koje još nisu imale iskustva s kupnjom rabljenog softvera posebno su sklone riziku da budu prevarene jednostavno zato što nisu sigurne koje bi dokumente trebale zahtijevati od potencijalnih dobavljača.

Tu mi nastupamo – zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu na tržištu rabljenog softvera i s licenciranjem softvera, u mogućnosti smo dati smjernice i savjete javnim institucijama o tome što treba, a što ne treba uključiti u zahtjeve i uvjete, tako da da je sve u potpunosti u skladu sa zakonom.

Rezultat: velika ušteda i kupnja bez rizika

Naše besplatne konzultacije koje smo pružili općini o zakonitosti rabljenog softvera, licenciranju softvera i specifikacijama proizvoda, pokazale su se ključnima za njihovo razumijevanje na što trebaju paziti kada posluju s dobavljačima rabljenog softvera. Unatoč ovoj činjenici, zbog prethodno postavljenih uvjeta neke su stvari već bile izvan kontrole općine te su bili zabrinuti za ishod.

Kako je glavni kriterij bila najniža cijena za svaku stavku, to je značilo da bi dio proizvoda potencijalno mogao isporučiti nepouzdan dobavljač = drugi sudionik koji je ponudio rabljeni softver na natječaju. Srećom, pokazalo se da ova tvrtka ima problema s neplaćenim dugovima, što je nedopustivo na javnom natječaju, te je diskvalificirana. To je bilo veliko olakšanje za Újpest . To je također značilo da možemo isporučiti sve softverske proizvode za projekt (prvobitno smo dobili samo dio natječaja).

„Cijenim što profesionalci u Forscopeu nisu našu natječajnu dokumentaciju shvatili kao gotovu stvar, već su o njoj razmišljali te bili u mogućnosti dati nam savjete koje možemo koristiti i u budućim natječajima. Rabljeni softver tvrtke Forscope uštedio nam je desetke tisuća eura koje sada možemo koristiti za druge važne troškove! Njihova stručnost po pitanju zakonitosti i dokumenti koje su nam dostavili uvjerili su nas da u budućnosti možemo ponovno kupovati od njih bez ikakve brige,” kaže Attila Kaizer, voditelj IT odjela općine Újpest.

Trebate konzultacije za javnu nabavu softverskih proizvoda?
Slobodno nas kontaktirajte, rado ćemo Vam pomoći!

Spremi ovaj članak kao PDF

Proizvod dodan u košaricu