Nemate još račun? Izradite novi

Postavke

Što je softverska licenca i koje vrste Microsoftovih licenci postoje?

 • Zakonitost
 • Licenciranje

12. 11. 2019

Koje su najčešće vrste licenci?

Softverska licenca daje vam zakonsko pravo na instaliranje, upotrebu, pristup, prikazivanje, pokretanje ili na drugi način interakciju s određenim softverskim programom. Ponekad vam je možda potrebna licenca za svako računalo ili uređaj na koji je softver instaliran. Licenca pokriva uporabu kao što je pravo smanjenja vrijednosti i određuje je li licenca trajna ili privremena s određenim datumom završetka.

Saznajte više u našem videu (s hrvatskim titlovima):

Za svaki Microsoftov softverski program koji koristite, potrebna vam je licenca. Microsoft nudi niz mogućnosti licenciranja kako bi se zadovoljile različite potrebe kupaca. Uvjeti i odredbe za svaku opciju licenciranja variraju, kao i cijena – oboje ovise o vrsti kupljene licence.

Koje su najčešće vrste licenci?

Svaka vrsta licence pogodna je za različite korisnike. Na primjer, OEM i maloprodajne licence (Retail) usmjerene su na redovne korisnike, dok su Volume (količinske) licence najbolje za tvrtke i organizacije.

Brzi pregled vrste licenci

Vrsta licence Prenosivost Upravljanje Aktivacija licenci
OEM Da
 • Pogodno za krajnje korisnike ili male tvrtke
 • Može biti teško pratiti i upravljati u velikim tvrtkama
Ako se nakon deaktivacije licence, licenca aktivira na drugi uređaj, potrebna je telefonska aktivacija.
Retail / FPP Da  
Volume  licenciranje Da
 • Pogodno za velike tvrtke i institucije
 • Kompatibilno s RDS-om
 • Jednostavno upravljanje putem VAMT-a
 • Brza aktivacija softverskih proizvoda na velikoj količini uređaja
Online aktivacija od MAK / KMS

OEM

Original Equipment Manufacturer (OEM) licenca. Ova vrsta licence dobiva se kada kupite računalo, prijenosno računalo ili drugi uređaj iz e-trgovine, fizičkih trgovina ili izravno od tvrtki kao što su HP ili Dell i već imaju instalirane operativne sustave, Microsoftove aplikacije ili oboje. Cijena licenci za OS i/ili aplikacije računa se u konačnu cijenu kupljenog elektroničkog proizvoda.

Prenosivost

Prijenos između računala – kada deaktivirate licencu s jednog uređaja, možete je aktivirati na drugom.

Pravna napomena: preprodaja licenci za softver (uključujući OEM) u potpunosti je legalna unutar Europske unije. “Autor softvera ne može se usprotiviti preprodaji svojih "korištenih" licenci" i "čak i ako ugovor o licenci zabranjuje daljnji prijenos, nositelj prava više se ne može protiviti preprodaji tog primjerka." Prema presudi CJEU Case C-128/11 UsedSoft GmbH vs Oracle International Corp.

Aktivacija licenci

Automatsko online aktiviranje najjednostavnije je, no ponekad ne radi za Windows i Office proizvode. U takvim slučajevima kontaktirajte našu korisničku podršku i mi ćemo vam pomoći da proizvod aktivirate telefonom.

Retail / FPP

Full Packaged Product (FPP) licenca, koja se više naziva Retail licenca, vjerojatno je najjednostavnija vrsta licence. Vi samo kupite licencu online ili u trgovini i to je vaše zauvijek (možda ste kupili Windows ili Office proizvode na taj način). Može se instalirati, reinstalirati ili deinstalirati koliko god puta želite, ako ga koristite samo na jednom uređaju.

Prenosivost

Prijenos između računala – kada deaktivirate licencu s jednog uređaja, možete je aktivirati na drugom.

Pravna napomena: Preprodaja licenci za softver (uključujući OEM) u potpunosti je legalna unutar Europske unije. “Autor softvera ne može se usprotiviti preprodaji svojih "korištenih" licenci" i "čak i ako ugovor o licenci zabranjuje daljnji prijenos, nositelj prava više se ne može protiviti preprodaji tog primjerka." Prema presudi CJEU Case C-128/11 UsedSoft GmbH vs Oracle International Corp.

Aktivacija licenci

Automatsko online aktiviranje najjednostavnije je, no ponekad ne radi za Windows i Office proizvode. U takvim slučajevima kontaktirajte našu korisničku podršku i mi ćemo vam pomoći da proizvod aktivirate telefonom.

Volume licenciranje

Ova vrsta licenciranja je najprikladnija za tvrtke i organizacije koje zahtijevaju kupnju velikog broja softverskih licenci bez potrebe za posjedovanjem fizičkih stavki poput CD-a ili DVD-a, korisničkog vodiča ili kutije. Kupnja Volume (količinske) licence smanjuje troškove za ove stavke i smanjuje cijenu po instalaciji, jer se softver može istovremeno koristiti na više računala u tvrtkama ili organizacijama. Količinsko licenciranje pruža veću fleksibilnost i bržu implementaciju, jer pruža mogućnosti centraliziranog upravljanja. Na primjer, za Microsoft Volume licence, licence se mogu instalirati na većoj količini uređaja odjednom pomoću Volume Activation Management Tool (VAMT)

Prenosivost

Prijenos između računala – kada deaktivirate licencu s jednog uređaja, možete je aktivirati na drugom.

Pravna napomena: preprodaja licenci za softver (uključujući OEM) u potpunosti je legalna unutar Europske Unije. "Autor softvera ne može se suprotstaviti preprodaji svojih" korištenih "licenci" i "čak i ako ugovor o licenci zabranjuje daljnji prijenos, nositelj prava više ne može protiviti preprodaji te kopije."

Iz presude CJEU Case C-128/11 UsedSoft GmbH vs Oracle International Corp jasno je da se načelo 'iscrpljenosti' odnosi na svaki pojedinačni program koji je kupljen u komercijalne svrhe. Nebitno je prodaju li se pojedinačni programi kao dio ugovora o količinskom licenciranju ili ne. Frankfurtski viši regionalni sud donio je isti zaključak o presudi u prosincu 2012. godine. Sud je utvrdio da preprodaja pojedinačnih licenci prvobitno kupljenih na temelju ugovora o količinskom licenciranju ne vodi pretpostavci da bi to bilo nedopustivo.

Pokretnost

Proširena prava korištenja – jedan korisnik može koristiti softver na više uređaja.

Upravljanje

 • Jednostavno upravljanje putem alata kao što su VAMT
 • Brzo aktiviranje softverskih proizvoda na velikom broju uređaja
 • Kompatibilan s uslugama udaljene radne površine (Remote Desktop Services = RDS)

Aktivacija licenci

Aktivacija svake licence može se izvršiti ručno putem interneta. Ova pojedinačna aktivacija pogodna je za manji iznos licenci jer bi veći iznos trajao previše vremena. Za serijsko aktiviranje većeg broja licenci koristite platforme i alate koje nudi proizvođač.

Microsoft Volume licence

Postoje dvije različite opcije za Volume licenciranje Microsoftovog softvera:

 1. Aktivacija proizvoda sa MAK (Multiple Activation Key):

  Svaki MAK sadrži određeni broj za aktiviranje uređaja. Broj dostupnih aktivacija ključeva proizvoda MAK može se provjeriti pomoću VAMT alata – to obično regulira administrator mreže.

  MAK licence najbolje odgovaraju tvrtkama i organizacijama u kojima ponovna instalacija softvera nije česta.

  Ako ste od nas kupili rješenje s licencom MAK i ustanovili da je broj preostalih aktivacija mali, kontaktirajte nas i mi ćemo vam pomoći u povećanju tog broja (slanjem posebnog zahtjeva proizvođaču softvera).

 2. Aktivacija proizvoda pomoću KMS (Key Management Services):

  Slično kao kod MAK-a, KMS su dobri za određeni broj aktivacija. Razlika leži u procesu aktivacije. Morate konfigurirati poslužitelj unutar svoje korporacijske mreže s Software Licensing Service i vašim KMS ključem. Ovaj poslužitelj će komunicirati s Microsoftovim poslužiteljima kako bi aktivirao vaše proizvode. Potom možete aktivirati svoje uređaje povezivanjem s poslužiteljem za izdavanje licenci KMS putem interne mreže.

  KMS aktivacije istječu nakon određenog razdoblja (180 dana). Nakon tog vremena klijent se mora ponovo povezati s poslužiteljem i ponovo aktivirati licencu.

  KMS licence su najprikladnije za uređaje koji rijetko, ako ikad napuštaju korporativnu mrežu (poput uređaja u bankama, velikim tvrtkama itd.).

Međusobna kompatibilnost Microsoftovih licenci

U osnovi postoje dvije različite vrste datoteka koje se koriste za instaliranje Microsoftovih aplikacija. Nazivaju se Click-to-Run i Windows Installer (MSI).

Tehnologija Click-to-Run koristi se za instaliranje pretplate za Microsoft 365 i većinu proizvoda kao što su Office 2013, Office 2016 i Office 2019. Tehnologija Windows Installer (MSI) koristi se za instaliranje izdanja  Volume (količinska) licenci za Office, kao što su Microsoft Office Professional Plus i Microsoft Office Standard.

Nažalost, na istom računalu ne možete instalirati Office-ove proizvode koji koriste dvije različite tehnologije instalacije (spomenute gore). To se također odnosi na samostalne aplikacije, poput Outlook-a, Access-a, Visio-a ili Project-a i ostale samostalne aplikacije.

Donju tablicu pripremili smo kao osnovni vodič za provjeru kompatibilnosti licenci Microsoft Office-a.

  Office
Home and Student
Office
Home and Business
Office
Standard
Office
Professional
Office
Professional Plus
Office
Home and Student
Office
Home and Business
Office
Standard
Office
Professional
Office
Professional Plus
Microsoft RDS

Važno! Gornja tablica samo je osnovna referenca osnovna referenca. Tražite li detaljnije informacije o rješenjima za licenciranje? Kontaktirajte nas!

Proizvod dodan u košaricu