Nemate još račun? Izradite novi

Postavke

Revizija softvera: Što očekivati i zašto se ne treba brinuti!

  • Zakonitost

3. 12. 2019

S našim softverskim licencama možete ostati mirni, čak i ako revizori pokucaju na vrata vaše tvrtke. Pročitajte naše odgovore na pitanja koja biste mogli imati i saznajte više o tome što možete očekivati.

Pod kojim se uvjetima može dogoditi revizija licence u mojoj tvrtki?

U osnovi, postoje samo dvije situacije koje mogu dovesti do revizije licenci za softver u vašoj tvrtki:

  • Imate ugovor s proizvođačem softvera (npr. Microsoft) koje im omogućuje (ili druge pravno ovlaštene osobe) da izvrše reviziju softvera u vašoj tvrtki.
  • Vaša tvrtka s pravom se sumnjiči za softversko piratstvo i sud je naredio reviziju softvera koju će provoditi policija zajedno s ovlaštenim revizorom.

U svim ostalim slučajevima, proizvođač softvera ne može izvršiti reviziju softvera bez vašeg pristanka. Ovo se također odnosi i na sekundarne (rabljene) softverske licence – čak i ako je prvotni ugovor između prvog vlasnika licence i proizvođača softvera sadržavao obavezu dopuštanja revizije softvera, zakonodavstvo EU-a osigurava ukidanje ove obveze prijenosom prava na drugog vlasnika licence.

Ako se u mojoj tvrtki vrši revizija, kako mogu dokazati zakonitost mog softvera?

Obavezni ste dokazati da ste zakoniti vlasnik Vaše softverske licence te da podliježe svim legalnim zahtjevima. Ovo je moguće prilaganjem dokumentacije, tijekom revizije, dobivene prilikom kupovine softvera. Ukoliko ste licence kupili od nas, ti dokumenti će biti: račun kao i set povezanih dokumenata (kao što su License Agreement broj, podrijetlo softvera, deklaracija prvih vlasnika, itd.)

Preporučujemo kupnju sekundarnog (rabljenog) softvera samo od iskusnih prodavača koji jamče prijenos prava na njegovo korištenje. U suprotnom izlažete tvrtki riziku da će je proizvođač softvera kazniti.

Što ako revizor ima dodatna pitanja (na primjer, o prethodnom vlasniku softvera)?

Revizori su obučeni da poznaju najnovije zakonodavstvo EU-a, što znači da ne bi trebali postavljati takva pitanja. Od stotina revizija koje su provedene u tvrtkama naših kupaca širom EU, registrirali smo samo nekoliko slučajeva, gdje je revizor zahtijevao dodatnu dokumentaciju. 

U slučaju da doživite ovu prilično rijetku situaciju, ne oklijevajte stupiti u kontakt s nama i odgovorit ćemo na sva vaša pitanja i pitanja odgovornih tijela. Prvom je vlasniku u interesu da obično ne dijelimo dokumente koji sadrže njihove osjetljive podatke (budući da su ti dokumenti pohranjeni u javnobilježničkom čuvanju ili slično), ali revizoru možemo pružiti svu dokumentaciju koju on/ona traži.

Pouzdanost, dokazana brojevima

Od 2016 godine naša tvrtka, isporučila je više od 700 000 licenci za softver i nikada nismo naišli ni na jedan slučaj negativne ocjene ili presude od strane revizije. Povodom toga, možete biti sigurni, da su svi naši proizvodi u skladu sa najnovijim pravilima zakonitosti!

Proizvod dodan u košaricu