Nemate još račun? Izradite novi

Postavke

Je li moj softver legalan? Saznajte, kako znati (i zašto biste to trebali znati)

 • Zakonitost

18. 9. 2019

Zašto je legalni, originalni softver toliko važan?

Vjerojatno ste se u jednom trenutku pitali što je toliko važno u upotrebi legalnog softvera. Uostalom, postoje različiti izvori za besplatno dobivanje željenog softvera na Internetu. Vrijedi li zaista kupiti licencirani softver? Što je najgore što se može dogoditi ako to ne učinite? I kako otkriti razliku između ilegalnog i legalnog softvera? Pročitajte i naučite kako izbjeći skupe pogreške.

U nastavku možete pronaći dio našeg mišljenja o ovoj sveobuhvatnoj temi. Možete slijediti logičku strukturu članka od početka do kraja ili možete odabrati članak koji vas najviše zanima, klikom na njegov naslov.

Napomena: Ovaj se članak prvenstveno odnosi na softver koji je distribuiran i prodan u skladu s pravilima i propisima European Economic Area (EEA) i Švicarske. 

Rizici upotrebe ilegalnih softvera

Započnimo procjenu rizika upotrebe neoriginalnog, ilegalnog softver-a. Pogledajte kratki popis 6 važnih pitanja koja treba imati na umu:

1) Gubljenje novca

To je jedna od najčešćih stvari koja se događa – bilo zato što nikad ne dobijete ono što ste platili (softver ne radi ili nije isporučen) ili zato što se proizvod koji ste dobili od jednom “sruši” nakon kratkog vremena, a prodavaca nigdje ne možete naći.

2) Sigurnosni problemi

Ilegalni softver, često je osjetljiviji na zlonamjerne napade, krađu podataka i povrede privatnosti, a riskirate da osjetljive informacije izložite strancima, hakerima i zlonamjernim agenatima.

3) Iznenadni gubitak značajnih podataka

Kad softver zbog svoje sumnjive prirode neočekivano prestane raditi, gubite vrijedne podatke. Mogućnosti sigurnosne kopije i obnove često su ograničene ili ne postoje. Bilo da se radi o imovini tvrtke ili privatnim uspomenama, ne vrijedi riskirati.

4) Velike novčane kazne

Glavna briga svakog razumnog vlasnika poduzeća. Ilegalni softver ozbiljan je zločin i u slučaju revizije softvera novčane kazne mogu doseći nekoliko puta veću cijenu od nove licence, plus morate kupiti originalnu licencu. Uz to, vaš imidž tvrtke može biti narušen ako dođe do riječi da ste sudjelovali u nezakonitim postupcima. Problemi s vlašću su posljednje što vam treba u vašoj tvrtki.

5) Nedostatak podrške i ažuriranja

S vremenom ilegalni softver postepeno zastareva i prestaje raditi s novijim sustavima, aplikacijama i datotekama, pa se ponovno javlja potreba za kupnjom novog. Ažuriranja su također bitne iz sigurnosnih razloga – svakodnevno se pojavljuju nove cyber prijetnje i kako biste spriječili da nanesu štetu vašem sustavu i podacima, potrebno je ažurirati softver.

6) Izgubljeni profit

Korištenjem ilegalnog softvera gubite priliku vratiti dio svojih ulaganja, prodajući suvišni softver. Iako se ovo može činiti ne tako važnim kao prethodne stavke na ovom popisu, to je za vaše poduzeće gubitak da ne iskoristite optimalno korištenje imovine koju posjeduje.

Ima li vaša tvrtka ili obrt licence za softver koji vam više nisu potrebni? Možemo ih kupiti od vas pod određenim uvjetima. Kliknite ovdje kako biste saznali više.

Sada kada smo iznijeli neke od glavnih rizika, naučimo koje vrste ilegalnog softvera postoje kako bismo ga uspješno izbjegli.

 

Vrste ilegalnog softvera i kako ih prepoznati

Tema legalnosti softvera je opsežna i složena. U sljedećim odjeljcima ovog članka sastavili smo popis najčešćih prijevara o licenciranju i softvera na koje možete naići prilikom kupovine na tržištu EEA-e.

Krakovana instalacija

Ova vrsta ilegalnog softvera uobičajeno je raširena, poznata još od 80-ih godina i obično se koristi u nekomercijalne svrhe. Krađa je očigledno kršenje zakona i kao takva, prevaranti se ne bi ni trudili da vam ga prodaju.

Ali što je točno krakovan softver?

Krakovani softver je modifikacija određenog softvera napravljena bez odobrenja originalnog programera. Najčešći razlog krakovnog softvera je uklanjanje, onemogućavanje ili zavaravanje modula licence, kako bi se željeni program mogao besplatno koristiti. To znači da, čak i ako instalacija radi ispravno, ne može se ozakoniti samo kupnjom originalne licence, jer je softver u osnovi oštećen.

Za legalizaciju softvera morat ćete napraviti novu, čistu instalaciju s originalnim instalacijskim datotekama. Nažalost, to još uvijek ne jamči zakonitost vašeg softvera, jer mora biti ispunjen još jedan uvjet – možete koristiti samo originalne kopije instalacijski datoteka od strane proizvođača softvera. Pazite da ih primate od certificiranog izvora – izvornog proizvođača, njegovih ovlaštenih partnera ili utvrđenih preprodavača.

Prava instalacija s ilegalnom licencom

Za razliku od krakovanih ( ilegalnih ) instalacija, originalna instalacija prvi je korak ispravno radnog i licenciranog softvera. Trik je u samoj licenci  postoji mnogo načina na koji licenca može biti ilegalna: može biti krivotvorena, može biti ilegalno stečena ili se njena imovina iskorištava izvan onoga što dopušta zakon i proizvođač. Posao s licencama je skup i isplativ, a potrošači često nisu dovoljno upoznati s pravilima licenciranja kako bi mogli utvrditi razliku između lažnih i originalnih, legalnih i ilegalnih. To je razlog zašto prevaranti obično usredotočuju svoj trud na licenciranje. Pogledajmo najčešća prijevara o licenciranju.

Vrste ilegalnih licenci

U svrhu ovog članka analizirat ćemo licence klasificirane u dvije glavne skupine:

Koristit ćemo Microsoftove proizvode kao primjere, jer je tvrtka jedan od najpopularnijih programera softvera na koje ciljaju prevaranti, a glavna su načela slična mnogim drugim programima.

Vrste ilegalnog softvera: Digitalne licence

Digitalne licence su softverske licence koje se distribuiraju elektroničkim putem i uglavnom online – obično putem registracije na platformi davatelja usluga ili putem e-pošte. One nisu fizički dostavljane.

U nastavku članka navedene su vrste nelegalnih digitalnih licenci i njihove karakteristike od najjednostavnijih do najtežih za prepoznavanje.

Stvarno loše krivotvorine:

 • što je: niz nasumičnih simbola koji izgledaju kao izvorni ključ bez da se pravilno pridržavaju razvojne logike – iako to možda nije odmah očito, svi izvorni ključevi proizvoda imaju određenu strukturu i logiku u redoslijedu i sadržaju simbola.
 • je li moguća aktivacija: ne
 • ilegalno kad: uvijek, jer je krivotvorina
 • primjer tipične prijevare: navodni Microsoftovi ključevi proizvoda koji sadrže bilo koji od ovih znakova:
  0, O, 1, I, L, 5, S, A, E, U, Z. 
  Izvorni Microsoftovi ključevi nikada ne upotrebljavaju ove znakove.

KMS aktivator

 • što je: program koji spada u volume proizvode zvanom KMS (Key Management Service – obično se koristi na više računala) koristi se za kopiranje KMS poslužitelja na odabrane uređaje i prisiljava proizvode da se aktiviraju na tom određenom poslužitelju. Takva aktivacija KMS proizvoda traje oko 6 mjeseci, a zatim zahtijeva novu aktivaciju.
 • je li moguća aktivacija: da
 • ilegalno kada: uvijek koristi slabost tehnologije da bi zavarao sustav kako je aktiviran

Retail licenca

 • što je: pravi Retail ključ proizvoda za određeni softver
 • je li moguća aktivacija: da
 • namijenjeno za prodaju generalnim potrošačima, malim tvrtkama
 • ilegalno kada:

licenca je u početku izdana izvan EEA i Švicarske

- prodavatelj je registriran izvan EEA i Švicarske

- ne postoje dokumenti za dokaz kupnje – uglavnom nema računa (može ukazati na ukradenu licencu)

OEM licenca

 • što je: pravi OEM ključ za određeni softver
 • je li moguća aktivacija: da (primjenjuju se neka hardverska ograničenja)
 • namijenjena prodaji: općim potrošačima, malim i srednjim poduzećima; izvorno zajedno s hardverom
 • ilegalno kada:

- licenca je u početku izdana izvan EEA i Švicarske

- prodavatelj je registriran izvan EEA i Švicarske

- ne postoje dokumenti za dokaz kupnje – uglavnom nema računa (može ukazati na ukradenu licencu)

Volume (količinska) licenca

 • Što je: pravi Volume proizvoda za određeni softver
 • namijenjeno za prodaju srednjim i velikim tvrtkama, naprednim IT sustavima
 • je li moguća aktivacija: da
 • ilegalno kada:

licenca je u početku izdana izvan EEA i Švicarske

- prodavatelj je registriran izvan EEA i Švicarske

- ne postoje dokumenti za dokaz kupnje – uglavnom nema fakture (može ukazivati na ukradenu licencu), nema dokaz porijekla (skup dokumenata koji pokazuju prethodno vlasništvo i izvornu zemlju porijekla licence), nema dokaza o deinstalaciji

- tehničke mogućnosti licence koriste se izvan pravnog sporazuma (faktura, ugovor itd.);

 • primjer tipičnog iskorištavanja: licenca kupljena za cijenu jedne aktivacije, prodana višestrukim kupcima

MSDN ključevi

 • što je: MSDN ključ proizvoda poseban je testni ključ kreiran u Microsoft Visual Studio
 • je li moguća aktivacija: da
 • ilegalno kada:

- prodaje se kao licenca – MSDN ključevi nisu licence! Oni jednostavno djeluju kao licence za potrebe testiranja softvera; one često ističu bez upozorenja

- koristi se za aktiviranje proizvoda u druge svrhe koje nisu navedene u Microsoft Developer Network

 • tipičan slučaj zloupotrebe: prevarant može kupiti Visual Studio s MSDN ili Dreamspark pretplatom, generirati mnoge testne ključeve i prodati ih kao originalne licence

Zbog prirode njihove namjene, obični ili čak iskusni korisnici vrlo će teško provjeriti i prepoznati MSDN ključeve. Zbog toga su MSDN ključevi glavni alat za stvaranje lažnih Microsoftovih licenci – digitalnih i fizičkih. 

Vrste ilegalnog softvera: Fizičke licence

Fizičke licence su licence za softver distribuiran na fizičkim medijima, najčešće u obliku CoA-a ili naljepnice s ključem proizvoda koja je izravno ispisana na njemu, a koja licencu potvrđuje kao originalnu, legalnu kopiju. Ponekad su uključeni instalacijski mediji.

Imajte na umu da licenca može biti potpuno originalna i još uvijek je nelegalna za korištenje – to se odnosi i na fizičke licence. Pravila o zakonitosti kupnje i uporabe slična su onima za digitalne licence:

 • nje potrebnih valjanih dokumenata (faktura – uvijek; deklaracija o deinstalaciji, lanac porijekla itd., ovisno o vrsti softvera)
 • Porijeklo licence (licenca mora biti izdana u EEA i Švicarskoj)
 • registracija prodavatelja (prodavač mora biti registriran unutar EEA i Švicarske)
 • specifičnosti softvera (svrha upotrebe mora biti u skladu s pravilima proizvođača i važećim zakonima)

Ostale nezakonite prakse na tržištu fizičkih licenci su krivotvorene fizičke licence i prodaja naljepnica koje se ne mogu koristiti za licenciranje.Zbog toga biste uvijek trebali pažljivo pregledati oznake – neke se krivotvorene mogu prepoznati na prvi pogled.

Važno! Kao što je spomenuto u prethodnom dijelu, najrasprostranjeniji način izrade krivotvorenih Windows CoA je ispisom MSDN ključevima na naljepnicama – to znači da se softver može aktivirati, a opći korisnik neće imati načina saznati da je žrtva krivotvorenja softvera sve dok licenca odjednom ne prestane raditi. Pogledajmo u nastavku nekoliko primjera lažnih Windows CoA naljepnica. Oni će vam pomoći da utvrdite je li naljepnica koju posjedujete (ili namjeravate kupiti) originalna ili ne.

Windows 7 

Što tražiti:

 • kvaliteta mikroteksta – ponekad može biti toliko loša da ga možete razmazati prstom;
 • tekst "OEM software" – Microsoft obično označava distributera (proizvođača) na Windows 7 naljepnicama, na primjer HP, Dell itd.;
 • holografska sigurnosna traka – na izvornim naljepnicama holografska sigurnosna traka prolazi kroz papir naljepnice (slično kao i novčanice) i čvrsto je pričvršćena na nju, odraz trake također mijenja boje od svijetlo plave do smeđe; na lažnim naljepnicama sigurnosna traka može se lako ukloniti, a boje se mijenjaju iz plave u sivu.

  Kliknite sliku da biste je vidjeli u punoj veličini

Windows 10

Što tražiti:

 • kvaliteta mikroteksta – originalne naljepnice obrađuju se visokokvalitetnim gravurama; krivotvorene su vrlo loše kvalitete;
 • presečni ugao i tekst "for OEM Software" - takve naljepnice ne proizvode proizvođači za EU;
 • podignuti elementi – na originalnim naljepnicama možete osjetiti uzdignute elemente prolazeći prstom po površini; krivotvorine su obično samo ravni papir;
 • "THIS IS NOT A COA" u donjem desnom kutu – ovaj natpis nije na originalnim licencama.

    Kliknite sliku da biste je vidjeli u punoj veličini

Licence se prodaju s "vlastitim" instalacijskim medijima

Imajte na umu da je prodaja neoriginalnog, "vlasničkog" instalacijskog medija (poput izvorne instalacijske datoteke koja je snimljena na neoriginalni DVD) potpuno kršenje zakona o autorskim pravima i licenciranju, pa izbjegavajte kompanije koje nude takve usluge. Jedini način prodaje licenci zajedno s instalacijskim medijima je prodaja originalnih, nepromijenjenih kopija – na primjer: prodaja originalne fizičke licence Dell s originalnim instalacijskim DVD-om Dell.

Kako izbjeći kupnju ilegalnog softvera?

Kako izbjeći trošenje novca, vremena i mira? Dva su aspekta koja treba provjeriti prije kupnje: prodavač i proizvodIspod možete pronaći popis kategoriziranih pitanja s odgovorima i savjetima koji će vam pomoći u prepoznavanju nepouzdanih izvora licenci za softver.

Prodavač

Uvijek započnite s istragom prodavatelja, jer prevaranti čine najviše pogrešaka.

Podaci tvrtke

Što pitati:

 • Je li tvrtka registrirana u EU?
 • Tko je izvršni direktor tvrtke? Je li on ili ona iz EU?
 • Jesu li detalji tvrtke lako i slobodno dostupni?
 • Koliko dugo je tvrtka na tržištu?

Ova će vam pitanja pomoći prepoznati vjerodostojnost i ozbiljnost prodavateljaIako to nije nužan zahtjev za zakonitost, većina ozbiljnih i pouzdanih prodavača softverskih licenci ima tvrtku registriranu u EU, s poreznim brojem koji je registriran u EU. Ime izvršnog direktora tvrtke ponekad može biti mali, ali važan detalj, jer može naznačiti odakle je osoba – to ne znači uvijek da tvrtka nije legitimna, ali s obzirom da je uobičajeno da su prevaranti iz zemalja u razvoju (uglavnom iz Azije) koji registraciju tvrtke odrade u EEA kako bi imali slobodan ulazak i prodaju na tržište EU.  Prije narudžbe dvostruko provjerite sve.

Uz to (a to se odnosi na bilo koji posao), što je tvrtka duže na tržištu, to je veća vjerodostojnost, pa obično legitimni prodavači obavezno informiraju svoje potencijalne kupce o svom iskustvu i načinu poslovanja.

Pravna jamstva

Što pitati:

 • Koje pravne garancije pruža tvrtka?
 • Koji su uvjeti? Kakva je politika povrata i zamjene proizvoda?

Prisutnost pravnih jamstava ključna je za uspostavljanje pouzdanosti i povjerenja u prodavatelja. Uvijek provjerite zakonska jamstva i poslovne uvjete trgovine u kojima kupujete. Mnogi se prevaranti uopće ne trude pravilno pisati ove važne podatke i dokumente, jer su oni često dugotrajni i složeni. Dakle, neće vam trebati dugo da prepoznate razliku između prevaranta i legalnih prodavača.

 Kontakt s kupcima

Što pitati:

 • Postoje li podaci o kontaktima na web mjestu prodavatelja?
 • Postoji li korisnička podrška? Veza uživo (telefon ili chat)? Ako je tako, koristi li tvrtka chat robota ili možete razgovarati s ljudima?

Mogućnost da se lako dođe do predstavnika tvrtke često je znak da web mjesto nije samo puka fasada za prevaru, jer održavanje prilagodljive i dostupne korisničke podrške znači dodatne troškove prodavaču i pruža veću preglednost za kupce. To im također daje mogućnost da slobodno postavljaju pitanja o svemu u što nisu sigurni. Tvrtka koja prodaje legalni softver ne bi imala problema odgovoriti na bilo koje pitanje.

Recenzije i ocjene

Što pitati:

 • Je li tvrtka prisutna na društvenim mrežama (u najmanju ruku Facebook)? Od kad?
 • Je li stranica tvrtke na društvenim mrežama aktivna?
 • Postoje li pregledi kupaca na drugim platformama, osim web mjesta tvrtke?

Danas je prisutnost društvenih medija gotovo temeljna za svaki posao koji sebe shvata ozbiljno i kao takav važan je pokazatelj pouzdanosti. Učestalost aktivnosti tvrtke i načini stupanja u interakciju s javnošću postali su valjana mjera vjerodostojnosti, jer je veliki dio interakcija javan i ostaje na profilu kupca i prodavatelja. To znači da bi prevarant dugo izbjegavao ili nije u mogućnosti održavati aktivnu stranicu.

Društveni mediji, uz specijalizirane platforme za usporedbu i kupovinu, pružaju dobru sliku pouzdanosti prodavatelja i proizvoda koji prodaje, zahvaljujući recenzijama i mišljenjima kupaca. Dakle, ako prodavač ima vrlo nisku ocjenu ili uopće nije istaknuta, budite oprezni jer za to često postoji valjan razlog.

Dodatni savjeti:

 • Ne kupujte od fizičke osobe (prijatelji, obitelj, kolege) – još uvijek postoji rizik, čak i ako osoba ima najbolje namjere. To je zato što možda nisu svjesni svih pravnih uvjeta i zahtjeva.
 • Ne kupujte na aukcijskim portalima (npr. Ebay). Pazite na trgovine poput Amazona, jer su često izvor krivotvorenih ili ilegalnih licenci i teže je provjeriti prodavače koji su tamo prisutni.

Proizvod

O ovome smo već dosta pisali nezakonitost licenciali evo nekoliko dodatnih faktora koje je potrebno dvaput provjeriti:

Cijena

Što pitati:

 • Zašto je cijena toliko niža od tržišnog prosjeke?

Kad izlaze novije verzije, izdanja ili potpuno novi proizvodi, određeni proizvod može postati jeftiniji. Obično bi se stari proizvod prodavao manje, pa proizvođači i prodavači često snižavaju cijenu kako bi izazvali interes potencijalnih kupaca. Međutim, radi zarade prodavač mora prodati proizvod po cijeni koja je barem nešto viša od troškova kupnje ili proizvodnje. Stoga je vrlo sumnjivo kada se relativno novi ili potpuno novi proizvod prodaje po znatno nižoj cijeni od izvorne cijene proizvođača.

  Windows 10 Pro za 15 €? Office 2019 Professional Plus za 100 €? Crvena zastava!

Dokumentacija

Što pitati:

 • Koji se dokumenti daju pri kupnji? (faktura, potvrda o zakonitosti – bilo digitalna ili fizička)

Uz primanje licence s originalnim ključem proizvoda za aktiviranje softvera (potvrda o autentičnosti), uvijek biste trebali dobiti i dokaz o kupnji (račun), jer u protivnom vaš softver nije zakonski licenciran. Česta je pogreška kupiti proizvode bez dokaza o kupnji, što često može dovesti do vrlo neugodnih posljedica.

Prezentacija proizvoda

Što pitati:

 • Postoje li detalji o proizvodu?
 • Postoje li upute gdje pronaći instalacijsku datoteku softvera, kako ga instalirati i aktivirati?

I ako se detaljna prezentacija proizvoda (vrsta licence, opis proizvoda i slika proizvoda, hardverski zahtjevi, kompatibilnost softvera itd.) na prvi pogled možda ne čini toliko važnom, dobro predstavljen proizvod obično predstavlja nekoga tko ulaže trud, kreativnost i trud u e- trgovina koju provjeravate. Članci s podrškom pokazuju spremnost da kupcima pomognu ne samo kupiti proizvod, već ga i koristiti. Prevaranti obično ne polažu puno napora na svoje web stranice jer je to skupo i dugotrajno.

Dodatni savjet: Upoznajte se sa specifičnostima proizvoda – pazite da ga možete koristiti u svrhu za koju ga kupujete.

Imajte na umu: Licenca može biti originalna i ispunjavati opće zahtjeve zakonitosti (faktura, zemlja porijekla itd.) Još uvijek je nezakonita uporaba zbog ograničenja proizvođača. Tipičan primjer je Microsoft Office Home and Student, koji se na zakonit način može koristiti samo u nekomercijalne svrhe. Zbog toga je najbolje konzultirati se s predstavnikom trgovine u koju kupujete – kako biste bili sigurni da su licence koje vas zanimaju prikladne za vaše potrebe.

 

Borimo se – zajedno!

Tržište krivotvorenih softvera opasno je i štetno i za kupce i za prodavatelje. Software Deals aktivno radi na smanjenju negativnog utjecaja prevaranta na posao licenciranja softvera. To radimo tako da educiramo kupce o važnosti legalnog softvera i borimo se protiv nezakonitih praksi uz pomoć drugih utvrđenih licenciranih softverskih kompanija i vlasti.

Tema legalnosti softvera je opsežna i složena i obuhvatili smo samo glavne točke u ovom članku, ali nadamo se da ćete nakon čitanja ovog teksta imati jasnije razumijevanje ovog problematičnog pitanja.

Imate dodatnih pitanja? Ili čak sumnjate u legalnost vaše licence? Naš tim stručnjaka može ga ispitati i otkriti moguću prijevaru. Ne ustručavajte se kontaktirati nas i zatražite pomoć u vezi s provjerom vaše licence.

Proizvod dodan u košaricu