Nemate još račun? Izradite novi

Postavke

Office 2019, Microsoft 365 ili oboje? Saznajte što vam najviše odgovara

  • Microsoft
  • Office
  • Usporedba proizvoda

8. 9. 2020

Microsoft Office je najčešći i najpoznatiji softver za produktivnost poduzeća, bez obzira na industriju. Tijekom mnogo godina Microsoft je razvio mnoštvo verzija, izdanja i distribucijskih kanala, ciljane za različite potrebe svojih klijenata.

Uvođenje modela licenciranja Software as a Service (SaaS)  u obliku sustava Office 365 i Microsoft 365 dodala je još jednu razinu zbunjenosti već zbunjujućoj ponudi proizvoda sustava Office. Kao rezultat toga, danas je jedno od prvih pitanja pri kupnji sustava Office: pretplata ili trajna (doživotna) licenca?

Pogledajmo razlike, prednosti i nedostatke sustava Office 2019 i Microsoft 365 da biste stekli perspektivu mogućnosti.

Glavne razlike između sustava Office 2019 i Microsoft 365

Usporedbu ova dva proizvoda podijelili smo u nekoliko tema, tako da vam je lakše pronaći i vidjeti područje koja će vam pomoći u donošenju odluke.

Aplikacije za produktivnost

Sva poslovna izdanja sustava Office 2019 i Microsoft 365 obuhvaćaju klasične osnovne aplikacije: Word, Excel, PowerPoint, Outlook; jedina iznimka je Microsoft 365 Business Basic koji nudi samo web-verzije aplikacija s ograničenim funkcijama. Specijaliziraniji programi samo za Windows Publisher i Access dostupni su u naprednim izdanjima koja također pružaju alate za komunikaciju i suradnju – odnosno Skype for Business u sustavu Office 2019 i Microsoft Teams u sustavu Microsoft 365.

Nevjerojatna prednost sustava Microsoft 365 mogla bi biti mogućnost korištenja sustava SharePoint i Exchange izravno kao dio pretplate – vlasnici paketa Office 2019 morat će ih kupiti zasebno.

Plaćanje i vlasništvo

Office 2019 trajna je licenca: sastoji se od jednokratne kupnje – jednom kupljena, nema datuma isteka; licenca je trajna i softver se može aktivirati i legalno koristiti dok bude lično vama odgovaralo. U tom smislu, to je slično klasičnom vlasništvu.

Microsoft 365 je pretplatnički servis: sastoji se od mjesečnih ili godišnjih plaćanja – licenca ima datum isteka i mora se redovito obnavljati, inače se softver uopće ne može koristiti. U tom smislu, to je slično iznajmljivanju.

Razvoj i nova izdanja

Office 2019 temelji se na tradicionalnom razvoju proizvoda: prima redovite sigurnosne zakrpe i ispravke grešaka, ali nema većih promjena u funkcionalnosti nakon kupnje – softver ostaje uglavnom isti tijekom vremena.

Microsoft 365 temelji se na trenutnom trendu stalnih nadogradnji: osim sigurnosnih zakrpa i ispravki grešaka, prima nove karakteristike najmanje dva puta godišnje – softver se razvija tijekom vremena.

Postupno, ali stalno dodavanje karakteristike u Microsoft 365 u konačnici će dovesti do toga da se značajno razlikuje od sustava Office 2019. To znači da bi na kraju trebala biti objavljena novija verzija trajnog paketa koja sadrži iste karakteristike koje je Microsoft 365 dobivao tijekom godina.

Sažetak prednosti i nedostataka

Za detaljniji i specifičniji primjer, u tablici u nastavku pripremili smo usporedbu između Office 2019 Professional Plus i Microsoft 365 Business Standard.

I u sljedećem grafikonu možete vidjeti troškove dva proizvoda tijekom razdoblja od 5 godina.

* Ukupni trošak vlasništva

S jedne strane, Office 2019 Professional Plus postat će jeftinije rješenje za manje od 2 godine. S druge strane, mnoge moderne tvrtke uvelike se oslanjaju na pohranu u oblaku i povezane servise koje može pružiti pretplata na Microsoft 365.

Prilikom donošenja odluke glavni čimbenici koji treba uzeti u obzir su složenost i trajanje projekta koji zahtijeva softver sustava Office i jesu li servisi u oblaku nužni ili ne. Bilo koji model licenciranja mogao bi biti pravi izbor za vas, a u nekim bi slučajevima mogao biti kombinacija i jednog i drugog!

U sljedećem dijelu ovog članka pripremili smo tri rješenja za uobičajene scenarije s kojima se suočavaju mnogi donositelji odluka – kliknite narančasti gumb ispod da biste nastavili čitati.


Spremi ovaj članak kao PDF

Naša rješenja za vaše poslovanje

Pripremili smo tri rješenja najčešćih scenarija s kojima se mnoge tvrtke suočavaju prilikom kupnje sustava Office.

Da li vaše poslovanje treba:

1. Tradicionalne aplikacije za produktivnost sustava Office-a  – bez zahtjeva za usluge oblaka, prilagođene domenu e-pošte ili napredne mogućnosti suradnje (na primjer, ako ih tvrtka već ima iz drugog izvora).

U tom slučaju možete se pouzdano osloniti na:

Office 2019 Professional Plus
elektronska licenca
Office 2019 Standard
elektronska licenca

 

Tražite trajnu licencu sustava Office-a s gotovo istim mogućnostima, ali i kompatibilnu sa sustavom Windows 7 ili 8? Pogledajte našu ponudu sustava Office 2016!


2. Osnovne aplikacije za produktivnost sustava Office-a za računala obogaćene su pohranom u oblaku i prilagođenom domenom e-pošte
  – ali bez potrebe za stalnim aplikaciskim nadogradnjama.

U takvim je situacijama najbolje rješenje kombinirati trajnu licencu koja će vam poslužiti kao glavni uredski softver s licencom za pretplatu kao dodatnim dodatkom samo za primanje potrebnih dodatnih usluga. Predlažemo sljedeće troškovno učinkovite pakete:

Office 2019 Professional Plus + Microsoft 365 Business Basic
elektronska licenca
Office 2019 Standard + Microsoft 365 Business Basic
elektronska licenca

 

3. Cijeli niz mogućnosti sustava Microsoft Office  – uključujući prilagođenu domenu e-pošte, pohranu u oblaku, fleksibilnost uređaja i operacijskog sustava te još mnogo toga.

Ako više volite cijeli niz fleksibilnih mogućnosti koje nudi Microsoft 365, preporučujemo sljedeće:

Microsoft 365 Business Standard
elektronska licenca
Microsoft 365 Business Premium
elektronska licenca

 

Ukupni trošak vlasništva nad tri predložena rješenja u rasponu od 7 godina

Za manje od dvije godine, početno ulaganje u Office 2019 Professional Plus se isplati.

Za tvrtke kojima je potrebna pohrana u oblaku i domena e-pošte uz osnovne aplikacije sustava Office-a, kombinacija sustava Office 2019 i Microsoft 365 Business Basic postaje nevjerojatno korisna na početku treće godine.

Ako se vaša tvrtka oslanja na najnovije nadogradnje koje Microsoft nudi, preporučujemo Microsoft 365 Business Standard ili Premium.

Tražite li softversko rješenje prilagođeno vašim potrebama? Kontaktirajte nas!


Spremi ovaj članak kao PDF

Proizvod dodan u košaricu