Nemate još račun? Izradite novi

Postavke

Planovi za Microsoft 365 Enterprise više ne sadrže Teams – što to znači za Vaše poslovanje?

  • Microsoft

18. 10. 2023

Od listopada 2023. Microsoft uklanja Teams iz svojih Enterprise paketa za EGP i Švicarsku¹. Pogođeni planovi pretplate, kao što su Office 365 E1/E3/E5 i Microsoft 365 E3/E5, više neće uključivati popularnu uslugu suradnje – bit će dostupni za kupnju samo kao zasebni proizvod.

Razlaz je rezultat kontinuiranih napora Europske Unije da ima pošteno tržište s manje monopolista. Zaključeno je da Microsoft stječe nepravednu prednost nad svojim konkurentima spajanjem Teamsa sa svojim poslovno orijentiranim planovima pretplate² – ovo je značilo da su druga rješenja automatski isključena, iako su mogla pružiti jednako prikladne usluge za komunikaciju i suradnju.

Kao rezultat trenutne promjene, organizacije s više od 300 zaposlenika (uobičajeni korisnici Enterprise paketa) koje su se oslanjale na taj popularni alat, morat će ponovno razmisliti o svojoj IT infrastrukturi, tijekovima rada i proračunu. Za pretplatnike na Office 365 E1 i E3 to čak neće biti ni prvi put ove godine, budući da je Microsoft u travnju povećao cijene ovih paketa svojih usluga u oblaku.

Koje su Vam opcije sada?

Prvo, ako je Vaša tvrtka već pretplaćena na usluge Microsoft 365 Enterprise ili Business, može nastaviti koristiti ove pakete u oblaku onakvima kakvi jesu, bez potrebe za promjenama. Nova pravila najviše se odnose na nove pretplatnike.

Sljedeće je procjena treba li Vaša organizacija zaista koristiti Microsoft 365 alate i značajke, posebno Teams (koji neće biti uključen u nove EEA-specifične planove). Naš voditelj proizvoda Mateusz Drozdowski nudi stručan uvid u temu:

Posao nikad nije univerzalan za sve, a isto vrijedi i za softverska rješenja. U velikim poduzećima često je korisno kombinirati različite modele licenciranja kako bi se postiglo najisplativije postavljanje. Na primjer, možete implementirati stalne Microsoft Office licence zajedno s Teams-om za svoje stalne zaposlenike i odlučiti se za Office 365 E3 s više značajki (također nadopunjen Teams-om) za razinu upravljanja.

Ali zašto se uopće oslanjati na Microsoft? Ključno je uskladiti svoju softversku strategiju s
Vašim operativnim potrebama, a ne s potrebama proizvođača softvera. Postoje različite alternative, kao što je IceWarp, koje pružaju jednako moćne usluge, ali po puno nižoj cijeni.

Mateusz Drozdowski
Product Manager

Kako bismo Vam dali konkretan primjer, analizirajmo 3 moguća scenarija za hipotetsku tvrtku s 350 zaposlenika koja želi kupiti novi plan pretplate na Office 365 E3:

  1. Rješenje dostupno samo putem pretplate: Microsoft Office 365 E3 EEA + Microsoft Teams EEA – vjerojatno najmanje optimiziran izbor, ali ako su funkcionalnosti Microsofta 365 apsolutno ključne za procese tvrtke, na primjer ako uvelike ovisi o usluzi Azure, to bi mogla biti jedina opcija. Međutim, toplo preporučujemo provođenje dubinske analize u takvim slučajevima kako biste bili sigurni da su izbjegnuti nepotrebni troškovi.
  2. Hibridno rješenje: Rabljeni Microsoft Office LTSC Professional Plus 2021 + Microsoft Teams EEA – ako tvrtka treba Microsoft 365 planove uglavnom za korištenje standardnih Office programa (Word, Excel, Outlook itd.) i Teams, ova nova promjena može biti odlična za nju jer se većina skupe godišnje usluge može zamijeniti jednokratnim plaćanjem za rabljeni Office LTSC Professional Plus 2021 dok se zasebno pretplaćujete na Teams EEA.
  3. Alternativno rješenje: IceWarp Desktop Business – tvrtka se može odlučiti za potpuno isključenje iz Microsoftovog ekosustava i odabrati drugu platformu, kao što je IceWarp Desktop Business. Dostupna je i na oblaku i na lokalnim uređajima te uključuje aplikacije i usluge ekvivalentne onima u Office 365 E3 (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Exchange, SharePoint, OneDrive).

    IceWarp je alternativa za Microsoft 365 koja nudi slične aplikacije, alate, funkcije, čak i korisničko sučelje, te dolazi po znatno nižoj cijeni (u prosjeku barem 2 puta jeftinija) i uključuje mogućnost jednostavnog migriranja s Microsoft usluga, uz pomoć IceWarp osoblja za podršku.
Usporedba cijena: Tvrtka s 350 zaposlenih u razdoblju od 5 godina

Pređite mišem preko grafa za dodatne podatke.

Kao što je odmah vidljivo, IceWarp, rješenje za alternativnu uslugu, znatno je jeftinije od samog početka nego pretplata na Microsoft 365 i više je od 5 puta jeftinije do 5. godine; hibridno rješenje postaje jeftinije nakon samo godinu dana.

Zaključak

Zbog dugotrajne i raširene prisutnosti na tržištu softvera, Microsoft ima snažan utjecaj na odluke tvrtki koje se odnose na softver. Osim toga, SaaS model licenciranja nastavlja koncentrirati još više moći u ruke mega korporacija. Izuzetno je važno za poslovne subjekte da počnu temeljito istraživati ​​alternative umjesto da ih vode običaji i poznatost, ako žele smanjiti operativne troškove i biti manje ovisni o Microsoftovim stavovima o budućnosti softvera. Ne dopustite da iznenadne promjene u Microsoftovoj strukturi cijena i licenciranja poremete Vaše planove, IT infrastrukturu, operativnu učinkovitost ili proračun!

Naši savjetnici za licenciranje su dobro opremljeni da Vam pomognu pronaći najoptimalnije rješenje prilagođeno Vašim poslovnim potrebama. Kontaktirajte nas za besplatne konzultacije i savjet o licenciranju.


¹ Microsoftova službena objava (na engleskom): https://www.microsoft.com/en-us/licensing/news/Microsoft365-Teams-EEA

² Priopćenje Europske komisije (na engleskom): https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_3991

Proizvod dodan u košaricu